Zegrean: Dacă am avea o lege a interceptărilor, nu am mai vorbi după imaginaţie

Nu s-ar mai vorbi după imaginaţie, dacă şi în ţara noastră, la fel ca în majoritatea statelor europene, ar exista o lege a interceptărilor, a subliniat şeful CCR Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.03.2016

Dacă am avea o lege a interceptărilor, nu am mai vorbi după imaginaţie, am şti că scrie în lege cum se fac toate astea, iar lucrul acesta ar trebui făcut, a declarat, luni, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.

"Sper că se va face într-o zi şi o lege, cum este în majoritatea ţărilor europene. Au o lege a interceptărilor şi toată activitatea aceasta de urmărire. Deci, eu nu cred că ei stau şi ascultă cine, ce vorbeşte şi pe urmă pornesc dosar din ce au ascultat. Ei ascultă când au o cerere de la procuror să asculte.

Când există indicii că s-a comis o infracţiune sau când există indicii că se pregăteşte comiterea unei infracţiuni. Din momentul ăla începe, pentru că nu pot să asculte fără mandat. Şi pe siguranţa naţională trebuie să aibă un mandat de la judecător ca să asculte", a declarat Zegrean, citat de Agerpres.

Şeful CCR a mai adăugat că, în ceea ce priveşte decizia Curţii privind interceptările, decizie care a stârnit ample controverse în spaţiul public, s-au avut în vedere practicile europene.

"Am verificat cum se face în toate ţările lumii, în ţările europene această activitate de supraveghere. Şi concluzia a fost că nu prea sunt ţări în care activitatea aceasta de supraveghere să se facă de alte organe decât de procurori şi organe de urmărire penală, de Poliţia Judiciară.

Am găsit doar în Ungaria, este o situaţie în care serviciile secrete pot să facă aceste înregistrări, dar acolo serviciile sunt în subordinea prim-ministrului. În rest, nu prea sunt. Şi mai sunt ţări cum este Anglia, în care nici nu se acceptă înregistrările ca probă în procesul penal şi în niciun fel de proces, probabil, înregistrările nu se acceptă", a adăugat Zegrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor