Zelenski anunţă o victorie majoră: Liman - un important centru logistic - a fost "complet curăţat" de forţele ruse

Volodimir Zelenski filmându-se noapte în Kiev, pentru a încuraja poporul ucrainean să lupte împotriva invaziei ruse
Volodimir Zelenski filmându-se noapte în Kiev, pentru a încuraja poporul ucrainean să lupte împotriva invaziei ruse (Captură video)

Liman este acum "complet curăţat" de forţele ruse, a anunţat, duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o scurtă înregistrare video pe canalul său Telegram.

Oraşul Liman din estul Ucrainei este un punct strategic, un important centru logistic.

Liman a fost poziţionat peste liniile de aprovizionare pe care Rusia le-a folosit pentru a-şi împinge trupele şi echipamentele spre sud şi vest.

Este cea mai importantă victorie pe câmpul de luptă obţinută de Kiev în ultimele săptămâni, despre care un oficial de rang înalt a declarat că ar putea oferi un punct de sprijin pentru noi victorii în est, potrivit Reuters.

Nu a existat niciun comentariu din partea forţelor armate ruse cu privire la statutul oraşului, însă, cu o zi în urmă, Ministerul rus al Apărării a transmis că îşi retrage trupele din zonă "în contextul unei ameninţări de încercuire".

Eliberarea oraşului este cel mai recent eşec usturător pentru Putin care a venit după ce vineri preşedintele rus a anunţat anexarea a patru regiuni care acoperă aproape o cincime din Ucraina, zonă ce include oraşul Liman.

Forţele ruse au capturat oraşul Liman de la Ucraina în luna mai şi l-au folosit ca un centru logistic şi de transport pentru operaţiunile sale în nordul regiunii Doneţk, eliberarea sa fiind cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă de la contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în nord-estul regiunii Harkiv, luna trecută.

Serhi Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk care se învecinează cu Doneţk, a declarat că preluarea controlului asupra oraşului Liman ar putea ajuta Ucraina să recupereze teritoriul pierdut în regiunea sa, a cărei capturare completă a fost anunţată de Moscova la începutul lunii iulie, după săptămâni de avansuri mărunte.

"Eliberarea acestui oraş din regiunea Doneţk este unul dintre factorii cheie pentru continuarea dezocupării regiunii Luhansk", a scris Haidai, duminică, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe