Zgonea: Sunt politicieni care îşi fac legi, pentru ei ca să se salveze

Dacă PSD-ul poate schimba o lege pentru a da jos un om dintr-o funcţie, mâine s-ar putea da o lege care stabileşte că în România hoţia e virtute, poimâine alta care dezincriminează conflictul de interese, avertizează Zgonea.
Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

Aflat pe lista neagră a lui Liviu Dragnea şi drept urmare pe punctul de a fi înlăturat din fruntea Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a criticat, într-un interviu acordat ziare.com, tentativele de modificare a Codului Penal "pe întuneric."

Remarca lui Zgonea vine în contextul în care pe rolul Camerei Deputaţilor intră constat proiecte vizând modificare Codului Penal în favoarea aleşilor ţării. Unul dintre cele mai controversate astfel de proiecte este cel ce îşi propune dezincriminarea conflictului de interese.

"Dacă vrei să modifici Codul Penal, trebuie să îţi asumi acest lucru, să ieşi public şi să explici. Nu o faci noaptea. Pe întuneric pot să îţi dispară lucruri din buzunar. Eu nu vreau ca România să fie în întuneric, ci o societate europeană nu numai în discurs public scris pe site.", a afirmat Zgonea.

Întrebat despre aparent iminenta sa debarcare, în contextul în care Comisia de Regulament a stabilit că poate fi revocat de la şefia Camerei, Zgonea a catalogat drept periculos faptul că PSD a modificat o lege doar pentru a-l da pe el jos din funcţie:

"Dacă regulamentul Camerei e modificat în condiţii constituţionale, el trebuie pus în aplicare, dar mi-e teamă că, dacă schimbăm legea pentru un om, mâine putem da o lege care stabileşte ca în România hoţia e virtute, poimâine că dezincriminăm conflictul de interese.

Dacă regulamentul va fi altul, eu nu mă ţin de scaun, dar vreau ca cel care vine aici să vină legal, să respecte statul de drept, să se bată pentru legislaţie, să lupte pentru independenţa sistemului judiciar, să lupte cu instrumente legale. Sunt politicieni care îşi fac legi, pentru ei ca să se salveze, a afirmat Zgonea.

(Încă) şeful Camerei Deputaţilor a vorbit şi despre controversata lege a avocaturii, proiect care, reamintim, a stârnit critici atât din partea Guvernului, cât şi a DNA, a UNJR şi a ministrului Justiţiei:

"M-am uitat la presiunea jurnaliştilor şi a opiniei publice în privinţa legii avocaturii în care sunt articole neconstituţionale, care creează superimunitate. Eu am avertizat că ea nu este o prioritate. Societatea i-a forţat să o trimită la comisie spre regândire şi să facă o dezbatere transparentă în care să explice de ce acel articol e necesar şi de ce legea avocaţilor e o prioritate pentru România.

Vorbind despre relaţia liderilor PSD cu "opoziţia", Zgonea a mai precizat că Ponta era şi este bun prieten cu dl Antonescu şi după ce PSD şi PNL au rupt USL.

"Ei se vedeau în continuare", a afirmat Valeriu Zgonea.

Articolul integral poate fi citit aici