Ziua 80. "Guvernul să înţeleagă că nu se poate purta ca-n evul mediu, stăpâni absoluţi pe moşie"

Au trecut 80 de zile de la acea "marţe neagră" când Guvernul ţării mutila, la ceas de noapte, Codurile Penale în favoarea corupţilor. Neobosiţi, protestatarii #rezist au revenit şi astăzi în Piaţa Victoriei, pentru a transmite mesajul că românii îşi doresc schimbarea actualului sistem politic şi eradicarea corupţiei.
Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

Deloc descurajaţi de vremea rece şi ploioasă de afară, protestatarii #rezist au revenit în Piaţa Victoriei unde cer, pentru a 80-a seară consecutiv, demisia celor responsabili de adoptarea ordonanţei 13 şi plecarea penalilor din demnităţile publice.

Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

La ora 21, conform tradiţiei instaurate în Piaţă, protestatarii au cântat imnul, aprinzând în întunericul de lângă Guvern luminile telefoanelor mobile şi ale lanternelor. După imn, s-a scandat Demisia, pentru ca cei de la Putere să nu uite că protestatarii nu mai vor la conducere oameni care, în loc să muncească pentru bunăstarea naţiei, îşi fac o prioritate din scăparea corupţilor de puşcărie.

Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

"Am ştiut că ajung şi azi lângă protestatarii din Piaţă, la fel ca ieri şi ca mâine. Starea vremii din zilele astea m-a motivat în plus. Fiindcă mi se pare mai important sau util să fac tot ce pot mai ales când este mai greu. Când e frumos afară devine mai la îndemână pentru mai multă lume să ajungă. Acum, când nu e aşa uşor, e nevoie mai mare de solidaritate", declară un protestatar.

Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

Reamintim că protestul de astăzi are loc pe fundalul unei vizite în România a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Cu ocazia vizitei de astăzi, oficialul european a declarat că cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie inclusiv după ce procesul MCV va fi încheiat în România, declaraţii care au fost percepute ca o încurajare şi ca o recunoaştere de către protestatarii #rezist.

Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

"O încurajare în plus cred că am simţit aflând şi ce a declarat prim-vicele Comisiei Europene, F. Timmermans. Mi-a picat bine să aflu că şi la "sediul" UE s-a aflat şi se apreciază corect ceea ce încercăm şi noi să facem aici, inclusiv faptul că a fost şi este vorba despre o reacţie autentică, sinceră şi corectă, a unei părţi bune a societăţii româneşti. De asemenea, îmi pică bine să stiu că vor rămâne şi ei atenţi la ceea ce face acest guvern. E bine de ştiut că nu suntem singuri. Şi e un lucru bun ca şi cei din Guvern să afle asta, chiar într-un mod clar, explicit. Să înţeleagă că nu se pot purta ca şi cum ar fi ca-n evul mediu, nişte stăpâni absoluţi pe moşia lor, ca unii care nu au de dat socoteală nimănui pentru cum îşi fac mendrele", a declarat protestatarul, comentând declaraţiile făcute astăzi, la Bucureşti, de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

La rândul său, o altă protestatară reaminteşte că ceea ce se întâmplă seară de seară în Piaţa Victoriei, unde câteva zeci de oameni continuă să ţină aprinsă flacăra rezistenţei, transmite mai departe lumii dorinţa românilor de libertate, justiţie, normalitate/moralitate şi iată că mesajul a fost preceput corect la Bruxelles.

"Protestăm deja de 80 de zile. Am fi putut face ocolul Pământului în timpul ăsta, chiar şi pe vremea lui Jules Verne... De fapt, protestul-maraton chiar asta face: ieşim încă în stradă pentru a face cunoscută lumii întregi dorinţa românilor de libertate, justiţie, normalitate/moralitate în ţara lor.

Că nu este degeaba, o demonstrează şi recenta declaraţie a domnului Timmermans legată de lupta împotriva corupţiei. Este evident că UE înţelege că, în timp ce Parlamentul încearcă să legifereze hoţia, iar CCR-ul sprijină corupţii, poporul îşi doreşte cu totul altceva... Este evident că Parlamentul şi întregul sistem politic nu ne (mai)reprezintă.

Interesul acordat întâlnirii cu oficialul Comisiei Europene - nu a rămas nici un loc liber, ba mulţi chiar au fost refuzaţi pentru că s-a atins limita locurilor disponibile - arată că, deşi în Piaţă suntem puţini (nu toţi au vocaţie de martiri, mai ales pe aşa o vreme), suntem reprezentativi pentru o masă mult mai mare de oameni care îşi doresc schimbarea actualului sistem politic şi eradicarea corupţiei, inclusiv cu ajutorul structurilor europene. #Rezistăm în jurul lumii", declară o protestatară.