Zona euro nu a ajuns la un acord în privinţa Greciei; nouă reuniune a Eurogrupului luni (presa italiană)

(Sean Gallup/Getty Images)

Principalele publicaţii italiene acordă miercuri spaţii ample reuniunii Eurogrupului, desfăşurată marţi noaptea la Bruxelles şi în cursul căreia nu s-a ajuns la un acord care să deschidă calea către deblocarea ajutoarelor financiare acordate Greciei, fiind necesară o nouă reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro. Reuniunea va avea loc luni, 26 noiembrie.

'Reuniunea Eurogrupului: Germania rezistă, niciun acord asupra ajutoarelor pentru Grecia', titrează La Repubblica, de la Roma, care scrie că zona euro şi ceilalţi creditori ai Greciei nu au ajuns, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, la un acord care ar fi deschis posibilitatea deblocării asistenţei financiare pentru Atena.

O nouă reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro va avea loc luni pentru a se încerca depăşirea impasului actual şi pentru a debloca cele 44 de miliarde de euro de care guvernul de la Atena are nevoie pentru a putea plăti salariile şi pensiile. Tratativele din cursul nopţii de marţi spre miercuri s-au întrerupt din cauza opoziţiei Germaniei, relatează principalul cotidian roman.

'Nu a fost posibilă găsirea unui acord, vom încerca din nou luni', a declarat preşedintele Eurogrupului, Jean Claude-Juncker, la sfârşitul unei reuniuni care a durat aproape 12 ore şi care s-a încheiat fără o conferinţă de presă, ceea ce demonstrează faptul că toate părţile implicate în aceste tratative rămân încă pe poziţii diferite, opinează publicaţia menţionată.

În mod deosebit, rămâne dezacordul dintre Eurogrup şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) asupra posibilităţii Greciei de a-şi putea susţine datoriile. Zona euro ar fi dispusă să îi acorde Greciei încă doi ani pentru a-şi putea plăti datoriile, în timp ce FMI nu are intenţia să cedeze. 'Poziţiile noastre s-au apropiat, dar vom continua luni', a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, declaraţie preluată de La Repubblica.

Totuşi, în cursul negocierilor de marţi noapte, miniştrii de finanţe din zona euro au făcut şi unele progrese. 'Eurogrupul a identificat un pachet de măsuri credibile pentru a sprijini Grecia', a afirmat Juncker într-un comunicat. Tratativele au fost însă întrerupte 'pentru a permite aprofundarea unor elemente tehnice'. Cu alte cuvinte, unele ţări, şi mai ales Germania, au nevoie de mai mult timp pentru a analiza măsurile care ar putea ajuta Grecia să îşi reducă datoriile publice, care, la ora actuală, sunt de 170% din Produsul Intern Brut (PIB) şi în continuă creştere. Acest lucru, pentru ţările creditoare ale Greciei, înseamnă un mare risc, iar zona euro nu îşi mai poate permite alte măsuri generoase faţă de Grecia, o ţară pe care o susţin din punct de vedere financiar din anul 2010, comentează La Repubblica.

'Reuniunea Eurogrupului: Niciun acord asupra Greciei, nouă reuniune luni', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că ajutoarele au fost blocate din cauza rezistenţelor Germaniei şi ale FMI, după o lungă reuniune a Eurogrupului, la care au participat 15 miniştri de finanţe din zona euro, plus FMI, reprezentat de directorul general Christine Lagarde, şi Banca Centrală Europeană (BCE), reprezentată de preşedintele Mario Draghi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe