13 candidaţi ar putea concura pentru Primăria Chişinău la 20 mai. Sergiu Tofilat a ieşit din cursă

Numărul prea mare de semnături necesar pentru a se putea înscrie în cursa electorală nu i-a permis candidatului independent Sergiu Tofilat să poată participa la alegerile din 20 mai, însă acesta a îndemnat chişinăuienii să vină şi să voteze împotriva lui Plahotniuc.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Joi, 19 aprilie a fost ultima zi de depunere a actelor în vederea înregistrării concurenţilor electorali în care s-au înscris 13 candidaţi care vor participa în cursa electorală pentru primăria municipiului Chişinău la alegerile locale anticipate din 20 mai.

Dintre toţi participanţii, şapte au fost deja înregistraţi oficial în calitate de candidaţi la funcţia de primar, fiind vorba despre Vasile Costiuc, Partidul Democraţia Acasă, Andrei Năstase, Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandr Roşco, Casa Noastră – Moldova, Reghina Apostolova, Partidul Sor, Valeriu Munteanu, Partidul Liberal, Ion Ceban, Partidul Socialiştilor şi Victor Strătilă, Partidul Verde Ecologist.

În ceea ce priveşte cei şase participanţi care au depus actele în ultimele zile, Consiliul electoral de circumscripţie urmează să decidă dacă vor fi sau nu înregistraţi în calitate de candidaţi. Printre aceştia se numără Alexandra Can, Partidul Naţional Liberal, Andrei Munteanu, Partidul Societăţii Progresiste, Maxim Brăila, Partidul Popular, Silvia Radu - independentă, Alexandru Mitu, Partidul Ruso-Slavean şi Constantin Codreanu, Partidul Unităţii Naţionale.

Amintim că iniţial şi preşedintele think-tankului WatchDog.md, Sergiu Tofilat, şi-a anunţat intenţia de a participa în calitate de candidat independent pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, având susţinerea societăţii civile din Moldova.

Ţinând să mulţumească tuturor pentru susţinere, sugestii şi critici, în special voluntarilor care s-au implicat în organizarea şi colectarea semnăturilor, Tofilat a scris pe pagina sa de socializare că ”era extrem de dificil să colectăm peste 10.000 de semnături într-o perioadă atât de scurtă”.

Menţionăm ca şi Misiunea de Observare Promo-LEX, în cadrul primului raport de monitorizare a alegerilor locale din 20 mai 2018, a atras atenţia asupra tratării în mod inechitabil a candidaţilor independenţi, făcând referire la numărul prea mare de semnături necesar pentru candidatură.

”Fără pregătire şi resurse, am reuşit să colectăm peste 2000 de semnături, în toiul sărbătorilor de Paşti. Nu a fost simplu, dar a fost un efort necesar ca să căpătăm experienţă în organizarea unei campanii electorale: doar prin implicare poţi înţelege unde greşeşti şi cum trebuie făcut mai bine”, a mai adăugat acesta.

Totodată, Tofilat a îndemnat toţi locuitorii capitalei şi suburbiilor să participe activ la alegeri, astfel încât să nu admită ca în turul doi să ajungă doar candidaţii supuşi lui Plahotniuc.

”Pe 20 mai ieşim la alegeri ca să dăm un vot de protest. Votăm împotriva lui Plahotniuc şi a candidaţilor săi: Silvia Radu, Ion Ceban, Valeriu Munteanu şi Reghina Apostolova”, a conchis Tofilat

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe