Afganistan, sânge la urne: peste 11 victime. Talibanii taie degetele celor care au votat

Afgani cu degetele tăiate de talibani, drept pedeapsă pentru că au votat. 15 iunie 2014, Herat
Afgani cu degetele tăiate de talibani, drept pedeapsă pentru că au votat. 15 iunie 2014, Herat (Aref Karimi/AFP/Getty Images)

Lupta electorală între Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani Ahmadzai este pusă la grea încercare de atacurile constante ale talibanilor. În provincia Herat, extremiştii au taiat degetele celor care au votat.

Kabul, 15 iunie 2014 - alegerile prezidenţiale afgane au generat şi mai multă vărsare de sânge ieri (sămbătă - n.r.). Este vorba de unsprezece victime - printre care se aflau patru angajaţi ai Comisiei Electorale - cauzate de explozia unei bombe artizanale aflate pe o autostradă din nordul Afganistanului, în Aybak, capitala provinciei Samangan.

Potrivit
purtătorului de cuvânt al guvernului provincial, Sediq Azizi, explozia a lovit un microbuz, şase femei, patru bărbaţi şi un copil, căzând victime atacului ce a avut loc noaptea trecută, la o zi după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, în provincia Herat, talibanii au tăiat degetele a unsprezece civili pentru a-i pedepsi că s-au dus la vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, conform rapoartelor poliţiei locale. Talibanii au avertizat cetăţenii să nu meargă la vot.

Talibanii afgani au declarat astăzi că au întreprins peste 868 de atacuri legate de alegerile în urma cărora se va cunoaşte succesorul preşedintelui Hamid Karzai. Ei au declarat că au avut "sute de ofensive pe scară largă, care afectează printre altele, centrele de vot, locurile de siguranţă şi drumurile care duc la secţiile de votare." Ieri, Ministerul de Interne afgan a recunoscut doar 150 de atacuri datorate talibanilor.

În seria de atacuri din ziua scrutinului, 60 de militanţi au fost ucişi în atacuri desfăşurate în Afganistan, potrivit anunţului ministrului de Interne, Mohammad Umar Daudzai, adăugând că alte atacuri au ucis 47 de persoane, între care se aflau 20 de civili şi un angajat al comisiei electorale.

Aproximativ şapte milioane de afgani, reprezentând 52% din totalul celor care au drept de vot, au votat pentru alegerile prezidenţiale din Afganistan, conform anunţului Comisiei electorale independente. Şeful Comisiei, Ahmad Yousuf Nuristani, a afirmat că 38% dintre alegători sunt femei şi 62% bărbaţi.

Rezultatele provizorii ale scrutinului urmează să fie anunţate la 2 iulie, iar cele finale la 22 iulie.

Buletinul de vot

Lupta pentru succesiunea lui Hamid Karzai se desfăşoară între Abdullah Abdullah, care a câştigat 47% din voturi în primul tur de scrutin şi Ashraf Ghani Ahmadzai, un fost oficial al Băncii Mondiale şi ministru de Finanţe.

Şeful poliţiei din Kabul, generalul Zahir Zahir, a acuzat secretarul general al Comisiei Electorale Independente (IEC), Zia-ul-Haq Amarkhail, de încercarea de fraudă, ieri, în timpul scrutinului prezidenţial din Afganistan, folosind unele dintre vehiculele sale personale "pentru transportul urnelor de vot pline de voturi în favoarea unui candidat nespecificat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe