Alegeri parlamentare în Austria. Partidul lui Kurz, dat câştigător de exit-polluri

La doar 31 de ani, Kurz are şansa să devină cancelarul Austriei, după ce şi-a adus partidul pe primul loc în sondaje, cu discursuri dure pe tema migraţiei.
Sebastian Kurz, lider al Partidului Popular Austriac şi ministru de externe al Austriei.
Sebastian Kurz, lider al Partidului Popular Austriac şi ministru de externe al Austriei. (John Macdougall/AFP/Getty Images)

UPDATE: Primele exit-poll-uri arată că ÖVP, partidul condus de Sebastian Kurz, este pe primul loc, având circa 4 procente peste FPÖ (Partidul Libertatii) 26,8% . Pe locul trei se clasează social-democraţii.

Deşi conduce cu 30% (după numărarea a 42% din buletinele de vot), ÖVP nu deţine majoritatea pentru a guvern şi este de aşteptat să caute o alianţă cu extrema dreaptă.

* * *

Peste 6,4 milioane de austrieci sunt aşteptaţi, duminică, pentru a îşi alege noul Parlament. Sondajele indică faptul că Partidul Popular, condus de tânărul ministru de Externe Sebastian Kurz este primul în preferinţele de vot.

Kurz, care ar putea deveni cancelar în urma votului de duminică, a reuşit să revigoreze Partidul Popular şi să-l ducă pe primul loc, cu peste 30 la sută, luând o poziţie dură în privinţa migranţilor şi promiţând că va împiedica o repetare a crizei europene a migranţilor, relatează hotnews.

De-a lungul unei campanii electorale dominată de problema migraţiei, Kurz a promis că va închide principalele rute ale migranţilor din Europa, în Balcani şi la Mediterana şi şi-a exprimat intenţia de a plafona alocaţiile pentru refugiaţi mult sub nivelul celorlalte plăţi sociale precum şi să interzică altor străini să primească astfel de plăţi până când nu locuiesc în ţară timp de cel puţin cinci ani.

"Vă promit că vom face tot ce putem că să încheiem abuzurile din sistemul de asigurări sociale, astfel încât cei care au cu adevărat nevoie să poată beneficia de el. Vă mai promit că vom opri migraţia ilegală ca să obţinem mai multă ordine şi securitate în Austria”, a declarat Kurz, citat de digi24, în campania electorală.

Pe locul al doilea se clasează extremiştii de dreapta din Partidul Libertăţii, cu circa un sfert din electorat. Cel mai probabil, cele două formaţiuni vor face şi următorul guvern căci, în condiţiile sistemului electoral de tip proporţional, niciun partid nu pare în măsură să obţină de unul singur majoritatea absolută. Liderul Partidului Libertăţii, îşi propune, printre altele, ca Austria să intre în grupul eurosceptic de la Vişegrad şi cere UE să ridice sancţiunile impuse Rusiei.

Revenind la Kurz, în timp ce acesta susţine că vrea să schimbe faţa politicii austriece, dominată mai multe decenii de o alianţă între partidul său şi social-democraţi, oponenţii săi afirmă că tânărul ministru de Externe e doar o faţă nouă a unui partid vechi care este la putere, în diverse coaliţii, de 30 de ani.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe