Guvernul austriac în pragul prăbuşirii. UE ar putea înfrunta un nou coşmar

Guvernul Austriei se află pe punctul de a se prăbuşi din cauza demisiei şocante a vicecancelarului Reinhold Mitterlehner, deschizând astfel calea Partidului Libertăţii, de extremă dreapta.
Vicecancelarul austriac Reinhold Mitterlehner.
Vicecancelarul austriac Reinhold Mitterlehner. (Georg Hochmuth/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.05.2017

Criza ar putea provoca o durere de cap imensă Bruxelles-ului, în condiţiile în care Partidul Libertăţii, care este anti-UE, conduce în prezent în sondaje.

Joi, viitorul guvernului de coaliţie a început să se clatine după ce vicecancelarul Reinhold Mitterlehner a demisionat, fiind declanşate apeluri pentru noi alegeri.

Mulţi membri ai formaţiunii politice a vicecancelarului – Partidul Poporului – consideră că ar trebui convocate noi alegeri în loc să fie ales un nou lider de partid şi să se continue coaliţia fragilă cu social democraţii.

Cele două partide au avut controverse în mod regulat de când au preluat puterea împreună în 2013, şi demisia lui Mitterlehner pare să fie lovitura fatală pentru alianţă.

Unii oficiali se tem însă că demisia vicecancelarului ar putea oferi o şansă imensă Partidului Libertăţii de extremă dreapta, care a fost fondat în 1956 de un fost nazist şi care se opune vehement imigraţiei şi Uniunii Europene.

Partidul Libertăţii a fost la un pas de a obţine preşedinţia ţării anul trecut, când candidatul Norbert Hofer a câştigat prima rundă a alegerilor, fiind însă înfrânt în turul doi.

În prezent, Partidul Libertăţii îşi stabileşte obiective mai mari şi speră să obţină controlul asupra guvernului în cadrul următoarelor alegeri – care ar putea avea loc mai repede decât s-ar fi aşteptat iniţial.

Partidul Libertăţii conduce în sondaje şi ar putea câştiga aproximativ o treime dintre voturi dacă ar avea loc noi alegeri naţionale.

Social democraţii, pe de altă parte, deţin în sondaje aproximativ 25%, în timp ce Partidul Poporului chiar mai puţin.

Având în vederea situaţia actuală, observatorii consideră că ambele partide ale coaliţiei vor face tot ce vor putea pentru a evita să îi ofere Partidului Libertăţii o şansă la putere şi vor convoca noi alegeri doar ca ultimă soluţie.

Cancelarul austriac Christian Kern a anunţat deja intenţia de a continua să lucreze cu Partidului Poporului, care acum are responsabilitatea de a cere sau nu noi alegeri.

Se estimează că în următoarele câteva zile, Sebastian Kurz va fi numit lider al Partidului Poporului şi vicecancelar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor