Alegerile din Polonia transformă Germania într-un sac de box. Cresc tensiunile în cadrul alianţei occidentale

Cancelarul german Olaf Scholz (st) şi premierul Poloniei Mateusz Morawiecki
Cancelarul german Olaf Scholz (st) şi premierul Poloniei Mateusz Morawiecki (Youtube - captură ecran)
D.B.
06.10.2023

Luptând pentru a obţine un al treilea mandat fără precedent, guvernul naţionalist polonez a luat în vizor o ţintă apropiată de casă: Germania, aliatul său din NATO şi cel mai mare partener comercial, potrivit Reuters.

Într-o cursă strânsă înainte de alegerile din 15 octombrie din Polonia, liderii partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) au acuzat Germania că încearcă să dicteze politica guvernului polonez de la Berlin în orice domeniu, de la migraţie la gaze.

Disputa a distrus frontul larg unit al Europei care susţine Ucraina împotriva invaziei Rusiei, ruinând un plan pentru o fabrică comună polono-germană de reparaţii de tancuri în beneficiul Kievului.

Conducerea populistă a PiS susţine, de asemenea, că Germania complotează pentru a-l instala din nou la putere pe principalul adversar electoral al partidului, fostul premier liberal Donald Tusk.

PiS a exploatat o neîncredere faţă de Germania, care încă mai există într-o parte a electoratului, mai ales în rândul conservatorilor în vârstă care îşi amintesc de devastarea celui de-al Doilea Război Mondial.

"Ştiţi unde puteţi citi programul (de campanie al opoziţiei)? În ziarele germane", a declarat premierul Mateusz Morawiecki la un eveniment de campanie.

Partidul său îl etichetează pe Tusk, care a declarat că bunicul său a fost recrutat cu forţa în Wehrmacht-ul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial înainte de a scăpa de partea aliaţilor, drept o marionetă germană şi "soţul politic" al fostului cancelar german Angela Merkel. Un videoclip de campanie l-a ironizat şi pe succesorul lui Merkel, Olaf Scholz.

Lunile de dispute dintre cei doi vecini au pus la încercare solidaritatea alianţei occidentale care s-a mobilizat în jurul Ucrainei după invazia rusă de anul trecut. Acestea au apărut într-un moment în care alte probleme, inclusiv alegerea unui lider pro-rus în Slovacia, stat membru al UE, ameninţă cu perturbarea situaţiei.

Impactul asupra Ucrainei

Disputa a avut deja un impact asupra eforturilor de a ajuta Ucraina.

Cu toate că, în aprilie, miniştrii apărării din Germania şi Polonia au anunţat crearea unui centru comun în Polonia pentru repararea tancurilor Leopard fabricate în Germania şi avariate în timpul luptelor din Ucraina, acordul s-a prăbuşit rapid.

Într-o altă dispută, Varşovia s-a împotrivit unei oferte germane de a amplasa unităţi de apărare antiaeriană cu rachete Patriot în Polonia, înainte de a accepta în cele din urmă.

"Este foarte nefolositor faptul că Polonia, oamenii din Partidul Lege şi Justiţie, continuă să critice Germania într-un mod public atât de dur.

Nu este util pentru că pune presiune pe relaţia dintre doi aliaţi NATO, care, prin urmare, pune presiune pe coeziunea generală a NATO", a declarat generalul american Ben Hodges, care a comandat forţele armatei americane în Europa în perioada 2014-2017.

Uzina de tancuri ar fi fost un efort comun al producătorilor germani Krauss-Maffei Wegmann şi Rheinmetall, niciunul dintre ei nu a răspuns la o solicitare de comentarii, şi al conglomeratului polonez de apărare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

O sursă germană a declarat că Polonia a cerut prea mulţi bani pentru lucrările de reparaţii, iar o altă sursă, un diplomat german, a declarat că discuţiile au eşuat parţial din cauza faptului că societăţile germane au fost reticente în a împărtăşi informaţii tehnice.

"Dar a arătat, de asemenea, un pic acelaşi lucru pe care l-am avut şi în cazul patrioţilor, o neîncredere generală din partea polonezilor şi un fel de obişnuinţă de a trata un partener într-un mod care nu este obişnuit pentru un parteneriat în UE său într-o alianţă."

În momentul de faţă, PGZ repară unele tancuri Leopard folosind piese de schimb furnizate din Germania.

"Într-o anumită măsură, a depins de viteza de acţiune şi de hotărârea părţii germane. Noi negociam. Din nefericire, avem o viziune uşor diferită despre cum ar trebui să arate", a declarat pentru Reuters Sebastian Chwalek, directorul general al PGZ.

Alte tancuri vor fi reparate în altă parte, "ceea ce este poate un pic mai costisitor şi poate un pic mai mult timp, dar se întâmplă oricum", a spus diplomatul german.

"Este un semn al relaţiei actuale faptul că nu ne putem pune de acord asupra unor astfel de lucruri".

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că Berlinul şi Varşovia colaborează îndeaproape în ceea ce priveşte securitatea şi apărarea europeană, dar a refuzat să comenteze "dezbaterile politice interne actuale din Polonia".

Deteriorarea relaţiilor dintre Polonia şi Germania

În timp ce legăturile dintre Polonia şi Germania au fost îngheţate de când PiS a ajuns la putere în 2015, polonezii văd acum că acestea se înrăutăţesc. Doar 47% dintre ei consideră că relaţiile sunt bune, potrivit unui sondaj de barometru germano-polonez din acest an, în scădere de la 72% în 2020.

Mulţi polonezi, inclusiv 56% dintre respondenţii la sondajul de opinie, consideră că Germania nu a făcut suficient pentru a compensa daunele provocate de război. PiS a cerut Germaniei să plătească peste 1.000 de miliarde de euro în reparaţii, ceea ce Berlinul a refuzat.

O sursă PiS care a solicitat anonimatul a descris relaţiile ca fiind "competitive", spunând că Berlinul şi Varşovia "ar putea lucra împreună în multe probleme", dar altele au fost divergente, inclusiv reparaţiile.

Doi parlamentari germani au declarat în privat că Berlinul ar fi putut fi mai deschis în abordarea preocupărilor poloneze şi să ia măsuri de conciliere în ceea ce priveşte problema reparaţiilor.

"Cred că ar trebui să privim dincolo de (politica poloneză) caricaturală pe care această campanie (electorală) ne-a pus-o în faţă. Este momentul ca Germania să se uite în oglindă", a declarat Thomas Kleine-Brockhoff de la German Marshall Fund.

Guvernul lui Scholz a respins în mare parte atacurile din partea PiS. O sursă guvernamentală a declarat că Berlinul a fost extrem de precaut pentru a nu provoca Varşovia nici măcar din neatenţie.

"Mergem pe coji de ou", a spus sursa.

Cu siguranţă, unii analişti cred că retorica poloneză faţă de Berlin ar putea fi redusă după alegeri. Dar este probabil ca iritările de ambele părţi să persiste, inclusiv în ceea ce priveşte migraţia, care s-a transformat din nou într-un punct fierbinte din cauza scandalului "cash-for-visas" din Polonia luna trecută.

"Acum, ca să fiu sincer, ceea ce sper că se va întâmpla este că preşedintele meu îi va invita pe cei doi lideri cam aşa cum a făcut cu liderii din Japonia şi Coreea de Sud, invitându-i la Camp David", a declarat Hodges.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor