Alina Bica a încălcat Codul deontologic prin afişarea publică a relaţiilor cu Udrea

Preşedintele PMP Elena Udrea şi procurorul şef DIICOT Alina Bica
Preşedintele PMP Elena Udrea şi procurorul şef DIICOT Alina Bica (joscenzura2014.wordpress.com)
Loredana Diacu
18.03.2015

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, în şedinţa de miercuri, că fostul procuror şef DIICOT, Alina Mihaela Bica, a încălcat normele de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform cărora "Judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor".

Afişarea publică de către Alina Bica a relaţiei sale de prietenie cu omul politic Elena Gabriela Udrea a fost de natură să afecteze aparenţa de imparţialitate în soluţionarea unor dosare aflate în instrumentarea DIICOT, dosare vizând persoane din anturajul Elenei Gabriela Udrea şi cunoscute de către magistratul în cauză, au arătat membrii CSM.

"Secţia pentru procurori a apreciat că, în principiu, relaţia de rudenie, căsătorie, afinitate şi prietenie dintre un magistrat şi orice altă persoană, inclusiv oameni politici, nu constituie o încălcare a normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

În cazul de faţă însă, din probatoriul administrat, au rezultat elemente care o puteau determina pe doamna Alina Mihaela Bica să aibă reprezentarea faptului că afişarea publică a relaţiei de prietenie cu omul politic Elena Gabriela Udrea este de natură să afecteze aparenţa de imparţialitate în soluţionarea unor dosare aflate în instrumentarea DIICOT, dosare vizând persoane din anturajul doamnei Elena Gabriela Udrea şi cunoscute de către magistratul în cauză", se precizează într-un comunicat de presă remis de CSM Epoch Times.

Hotărârea Secţiei pentru procurori poate fi atacată la Plenul Consiliului în termen de 5 zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile, mai precizează CSM, instituţie care, potrivit art. 133 alin. 1 din Constituţie este garantul independenţei justiţiei.

Reamintim că relaţia Bica-Udrea a devenit de notorietate în octombrie 2014, cu puţin timp înainte de alegerile pentru Cotroceni, când în presă au apărut fotografii cu Bica, Udrea şi Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (şi denunţător al Elenei Udrea în dosarul Gala Bute) aflate la shopping la Paris.

Ulterior, natura relaţiilor între Bica şi Udrea a ajuns un subiect extrem de fierbinte în mass-media, în condiţiile în care fosta şefă DIICOT a fost arestată iar denunţurile despre neregulile de la ANRP, presiuni făcute în dosare, numiri în funcţii de conducere au început să curgă, declanşând o cascadă de urmăriri penale şi arestări, ultima arestare în scandalul retrocedărilor gestionate de ANRP fiind cea a şefului ANI, Horia Georgescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor