ASF vrea să ia măsuri pentru a bloca firmele care oferă investiţii înşelătoare în mediul online

Bancnotă de 100 de lei
Bancnotă de 100 de lei (YouTube Screenshot)

Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la un mecanism legislativ prin care îşi doreşte să blocheze entităţile neautorizate care oferă investiţii în mediul online, a declarat miercuri Ovidiu Petru, director general al Sectorului Instrumente şi Investiţii Financiare din ASF.

“Deşi Strategia pieţei de capital este pentru un orizont de trei ani, 2023-2026, de fapt a început să fie implementată din 2022, iar acum suntem pe o fază foarte avansată de promovare a unor proiecte legislative. Avem, de asemenea, o propunere zicem noi nu curajoasă, dar foarte necesară, şi care necesită acţiuni rapide de blocare a site-urilor entităţilor neautorizate care operează pe teritoriul României.

În ultimul an, aş zice eu, activitatea aceasta a început să fie tot mai prezentă în reţelele de socializare, în mesaje, telefoane. Sunt inclusiv call center-uri care au folosit chiar şi numărul ASF prin clonare”, a precizat Petru, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe site-ul autorităţii există o avertizare generală pentru consumatori, care sunt sfătuiţi să nu se încreadă în oportunităţi de investiţii care vin de la persoane care se recomandă drept angajaţi ASF. În iunie 2023, ASF atenţiona că existau peste 170 de entităţi neautorizate apăreau în mediul online.

Reamintim că, în februarie, ASF transmitea ca şi-a dat aprobarea pentru un proiect de act normativ care se referă la pieţele de capital. Acesta include mecanisme pentru protejarea publicului, pentru combaterea publicităţii înşelătoare şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul ASF, se va restricţiona accesul de pe teritoriul României către website-urile acestor entităţi neautorizate, care promovează servicii de investiţii înşelătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie