Autorităţile chineze restricţionează circulaţia în oraşul cu cea mai mare fabrica de iPhone-uri, după valul de proteste

Proteste la uriaşa fabrică de iphone a Foxconn din Zhengzhou, în centrul Chinei, 23 noiembrie 2022
Proteste la uriaşa fabrică de iphone a Foxconn din Zhengzhou, în centrul Chinei, 23 noiembrie 2022 (Youtube - captură ecran)
D.B.
24.11.2022

Miercuri, au izbucnit tulburări la uriaşa fabrică de iphone a Foxconn din Zhengzhou, în centrul Chinei, relatează Bloomberg. Videoclipurile de pe reţelele de socializare au arătat sute de muncitori, dacă nu chiar mai mulţi, ciocnindu-se cu personalul de securitate, după o lună de restricţii draconice impuse populaţiei sub pretextul politicii "zero-COVID", pe care autorităţile comuniste încearcă să o aplice cu forţa, încălcând în mod brutal drepturile elementare ale cetăţenilor.

Producătorul Foxconn a confirmat izbucnirea "violenţelor" şi a declarat că va colabora cu autorităţile locale pentru a reprima alte violenţe. Acesta a publicat o declaraţie în care a afirmat că muncitorii erau furioşi din cauza salariilor şi a condiţiilor de trai.

"În privinţa oricăror violenţe, compania va continua să comunice cu angajaţii şi cu guvernul pentru a preveni repetarea unor incidente similare", a scris într-un comunicat cel mai mare producător mondial de iphone-uri.

Pe măsură ce numărul cazurilor de Covid a crescut în Zhengzhou şi în fabrica de iPhone, Foxconn a adoptat în octombrie un sistem de "circuit închis" pentru angajaţi. Muncitorii au fost obligaţi să locuiască în campus şi li s-a interzis contactul fizic cu lumea exterioară - inclusiv cu membrii familiei.

Apoi, până la sfârşitul lunii octombrie, restricţiile draconice impuse lucrătorilor au stârnit tulburări minore printre aproximativ 200.000 de lucrători - tuturor li s-a interzis să mănânce în public şi au fost forţaţi să mănânce în cămine.

La începutul lunii noiembrie, în timp ce Beijingul şi-a intensificat politica de "zero-Covid" prin blocarea zonei metropolitane din jur, muncitorii au început să fugă din fabrică.

Acum, imaginile din videoclipurile postate pe Weibo şi Twitter, pe care AFP şi Reuters le-au verificat, arată că se pare că a izbucnit iadul - sute de muncitori se ciocnesc cu gărzile de securitate şi cu persoane în costume de protecţie.

Oraşul chinez Zhongzhou, unde se află uriaşa fabrică de iphone a Foxconn, va începe vineri să aplice restricţii de circulaţie în opt districte din principalele zone urbane. Motivul ar fi, potrivit autorităţilor, "creşterea numărului de infecţii cu Covid", deşi noile restricţii vin în contextul în care au izbucnit tulburări masive la fabrica în care lucrează cei peste 200.000 de muncitori.

Autorităţile din Zhongzhou au postat miercuri pe pagina oficială de WeChat o declaraţie privind restricţii de circulaţie de vineri până duminică.

"În prezent, situaţia epidemică din oraşul nostru este încă severă şi complicată", se arată în declaraţie. Oficialii din domeniul sănătăţii vor efectua zilnic teste PCR în masă şi vor solicita ca locuitorii din zonele cu risc ridicat să rămână în casele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor