Băsescu: Crin Antonescu, Victor Ponta şi Vasile Blaga să aibă grijă de infractorii pe care îi au în partide

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
27.08.2013

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de numire a Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor, în cadrul unei ceremonii de învestire care s-a desfăşurat la Cotroceni, ocazie cu care a ţinut un discurs în care a atacat dur guvernarea USL, respectiv pe liderul PNL Crin Antonescu în lumina recentelor declaraţii ale acestuia despre DNA.

DNA este partizană, susţine Crin Antonescu

"PNL are mari probleme, am mai spus-o. Nu întâmplător ANI nu are altă activitate de un an decât PNL. Nu întâmplător cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL. Nu întâmplător, se pare - nu e treaba mea, dar constat şi eu - domnul Nelu Iordache nu-şi aduce aminte decât de cel care i-a reziliat contractele, nu de cei care le-au încheiat. Nu întâmplător PNL nu coabitează cu Traian Băsescu şi cu regimul său împotriva cărora au cerut votul românilor. PNL nu plăteşte taxa de protecţie unor instituţii de presă, PNL nu negociază aceste lucruri", a declarat preşedintele PNL Crin Antonescu.

Antonescu a susţinut că va discuta la sfârşitul lunii, la Constanţa, cu PSD, despre asumarea unei responsabilităţi comune în ceea ce priveşte funcţionarea partizană a unor instituţii care ar trebui să fie independente.

Preşedintele critică atitudinea lui Antonescu

Traian Băsescu a subliniat că el nu acceptă afirmaţiile mincinoase ale liderilor USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, referitoare la influenţa şi controlul pe care l-ar avea asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi le-a amintit acestora că DNA duce o luptă contra infractorilor, nu a lor.

"Nu le accept nici minciunile pe care le spun despre controlul preşedintelui asupra DNA. Şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta, şi Vasile Blaga şi toţi să aibă grijă de infractori, de infractorii pe care îi au în partide, nu să se lege de instituţiile statului care încearcă să îi apere pe cetăţeni de infractori", a precizat şeful statului, adăugând că acesta este unul din motivele pentru care are din ce în ce mai puţină încredere în guvernarea USL.

"L-am auzit ieri pe Crin Antonescu vorbind despre DNA şi lupta DNA-ului împotriva lor. DNA luptă împotriva hoţilor, asta trebuie să înţeleagă şi Crin Antonescu şi Victor Ponta", a precizat Băsescu.

În timpul discurs în care preşedintele ataca dur conducerea USL preşedintele Crin Antonescu a părăsit ceremonia de la Cotroceni.

Întrebat de jurnalişti cum comentează plecarea lui Crin Antonescu înainte de terminarea ceremoniei de învestitură, şeful statului a replicat: "Într-un singur fel. Nu o să ajungă niciodată preşedinte pentru că nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte, să respecte funcţia. Nu poţi să ajungi preşedinte pentru că nu ştii să respecţi funcţia. Şi, de fapt, era o ceremonie dedicată colegei sale".

Replica lui Antonescu

"Să fie foarte limpede pentru toată lumea, inclusiv pentru dl Băsescu, care dacă atunci vorbea mai liber acum este preşedinte, aşa este în acte, eu în PNL nu am niciun infractor. Infractor este cel care a fost definitiv stabilit aşa de către o instanţă, prin efectul statutului cine s-a aflat, au fost cazuri, în această situaţie a părăsit partidul", a subliniat preşedintele PNL Crin Antonescu.

Liderul PNL i-a atras atenţia şefului statului asupra utilizării termenul de hoţ "Dacă domnia sa un om ca şi alţi propagandişti cred că un om ca Mircea Diaconu poate fi calificat hoţ în România, dacă Eduard Hellvig sau Dan Mihalache pot fi calificaţi hoţi, dacă atâţi alţi oameni pot fi calificaţi hoţi eu nu cred acest lucru, dar ceea ce îi spun, (...) fără să folosesc cuvântul hoţ sau altceva, îi spun dl Băsescu public, niciunui liberal infractor sau nu, nu i s-a închis dosar, niciunui liberal nu i s-au făcut pierdute înregistrările de la dosar, niciunui liberal nu i s-a pierdut urma aşa prin ani în justiţie cum ştim cu toţii cazuri de oameni din imediata sa apropiere politică şi uneori fizică, aşa încât să folosim cu grijă termenul acesta de hoţi, să ne preocupăm şi domnia sa din poziţia în care este, şi eu şi dl Ponta de funcţionarea cu adevărat corectă şi onestă a unor instituţii care trebuie să fie prin excelenţă independente".

Antonescu, despre plecarea de la ceremonie

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a recunoscut luni că gestul său de a părăsi ceremonia de Cotroceni a fost unul nepoliticos, dar a fost determinat de intenţia de a scoate în evidenţă că discursul lui Traian Băsescu era lipsit de legitimitate.

"Fără îndoială că acest gest este unul nepoliticos şi mie nu-mi face nicio plăcere să fac gesturi nepoliticoase", a explicat Antonescu.

"Am plecat pentru a arăta public că pentru mine discursul ce avea să urmeze legat de Ministerul Transporturilor din gura lui Traian Băsescu nu mai poate prezenta nicio urmă de legitimitate", a precizat Antonescu, adăugând că nu a vrut să audă lecţii de morală venite din partea unui preşedinte care s-a folosit de prerogativele funcţiei sale pentru a amâna cu 45 de zile numirea unui ministru la Transporturilor, pentru ca apoi acesta să critice întârzierea unei noi nominalizări.

Crin Antonescu a amintit şi el de gesturi nepoliticoase făcute de Traian Băsescu, amintind că acesta a refuzat să dea mâna cu o serie de miniştri la momentul învestirii Cabinetului Ponta, sau atunci când la momentul suspendării din funcţie a părăsit sala de şedinţe după ce şi-a susţinut discursului în Parlament, fără a mai asculta punctele de vedere ale parlamentarilor.

Liderul PNL a asistat doar la citirea decretului prezidenţial de numire a Ramonei Mănescu, a rostirii de către aceasta a jurământului, iar, după ce i-a fost înmânat preşedintelui jurământul semnat, Crin Antonescu a părăsit evenimentul, înainte ca Traian Băsescu să ţină discursul specific unor astfel de ceremonii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor