Beijingul restricţionează transportul public. China se autosaboteză în lupta cu Covid

Miliţieni chinezi în Shanghai, China
Miliţieni chinezi în Shanghai, China (Hu Chengwei/Getty Images)
Loredana Diacu
04.05.2022

Capitala chineză Beijing a închis, miercuri, zeci de staţii de metrou şi rute de autobuz în campania sa de a stopa răspândirea COVID-19 şi de a evita soarta Shanghaiului, unde milioane de chinezi au parte de un lockdown draconic de tip comunist de mai bine de o lună, relatează Reuters.

Măsurile pe care regimul de la Beijing le impune în încercarea de a stăvili răspândirea coronavirusului subminează creşterea economică şi dăunează companiilor internaţionale care au investit acolo, potrivit ultimelor prognoze şi date.

Oraşul central Zhengzhou, care găzduieşte 12,6 milioane de locuitori şi o fabrică a producătorului de iPhone de la Apple Foxconn (2354.TW), a anunţat, marţi târziu, munca la domiciliu şi alte restricţii legate de COVID pentru săptămâna viitoare, alăturându-se altor zeci de oraşe mari care au adoptat varii forme de izolare.

Capitala a închis peste 60 de staţii de metrou, aproximativ 15% din reţea şi 158 de rute de autobuz, au declarat furnizorii de servicii.

Majoritatea staţiilor şi rutelor suspendate se află în districtul Chaoyang, epicentrul focarului de la Beijing.

Beijingul, cu zeci de cazuri noi pe zi, încearcă să evite o blocare completă, aşa cum s-a procedat iniţial în Shanghai, sperând în schimb că testele în masă vor găsi şi izola virusul înainte ca acesta să se răspândească.

Oraşul de 22 de milioane de locuitori a închis şcoli, restaurante, săli de sport şi locuri de divertisment, precum şi unele afaceri şi clădiri rezidenţiale în zone cu risc ridicat.

Un semn îngrijorător pentru rezidenţii Beijingului este faptul că muncitori în echipament de protecţie au fost văzuţi instalând un zid de metal albastru înalt de doi metri în jurul unui complex rezidenţial, cu un semn la poartă scriind „Numai intrare. Fără ieşire”.

Douăsprezece din 16 districte din Beijing au efectuat două dintre cele trei runde de teste săptămâna aceasta.

Pe de altă parte, în Shanghai nu se vede un sfârşit al lockdown-ului. După mai bine de o lună, majoritatea oamenilor din cel mai mare oraş al Chinei continentale încă nu au voie să-şi părăsească locuinţele. Unii rezidenţi au beneficiat de o diminuare provizorie a măsurilor de precauţie începând de duminică, de obicei, doar unui membru al gospodăriei fiindu-i permis să facă o plimbare rapidă şi cumpărături.

Cele mai recente date au arătat că înShanghai au apărut 63 de cazuri noi în afara zonelor aflate sub cele mai stricte restricţii, sugerând că mai are un drum de parcurs înainte de a atinge obiectivul de "cazuri zero COVID" timp de câteva zile, pentru ca restricţiile să se reducă semnificativ.

Izolarea a alimentat izbucniri de nemulţumire - rare în China totalitaristă - utilizatorii reţelelor de socializare jucând un joc de-a şoarecele şi pisica cu cenzura, pentru a face publice dovezile.

Unii au apelat la tehnologia blockchain pentru a proteja videoclipurile, fotografiile şi lucrările de artă din jurul subiectului cenzurat de stat.

Astfel de acte de sfidare sunt incomode pentru Partidul Comunist de guvernământ într-un an delicat în care preşedintele Xi Jinping se aşteptă să obţină cel de-al treilea mandat de conducere.

Autorităţile spun că politica zero-COVID urmăreşte să salveze cât mai multe vieţi posibil, indicând milioanele de decese din afara Chinei, unde multe ţări renunţă la măsurile de precauţie pentru a „trăi cu COVID”, chiar dacă infecţiile se răspândesc.

Dar politica afectează consumul intern şi producţia din fabrică, perturbând lanţurile de aprovizionare globale cheie şi scăzând veniturile pentru unele dintre cele mai mari mărci internaţionale, cum ar fi Apple (AAPL.O), Kering, mama Gucci (PRTP.PA) şi proprietarul Taco Bell, Yum China (9987.HK).

Capital Economics estimează că boala COVID s-a răspândit în zone care generează 40% din producţia Chinei şi 80% din exporturile acesteia.

„Tendinţele recente în materie de mobilitate sugerează că tendinţa de creştere a Chinei s-a deteriorat semnificativ în aprilie, cu congestionarea traficului şi volumul de pasageri din metrou şi alţi indicatori de înaltă frecvenţă la cei mai slabi de la începutul anului 2020”, a menţionat Fitch Ratings într-o notă.

Fitch şi-a redus prognoza de creştere pentru 2022 la 4,3%, de la 4,8%, cu mult sub ţinta oficială a Chinei de 5,5%.

Starbucks Corp (SBUX.O) a declarat marţi că vânzările sale din China, unde lanţul s-a extins rapid în ultimii ani, au scăzut cu 23%, umbrind creşterea de 12% în America de Nord.

Foxconn a declarat miercuri că va continua producţia în Zhengzhou. Numeroase fabrici au fost închise după ce Shanghai a intrat în blocare din martie. În timp ce unele au început să se redeschidă, s-a dovedit dificilă readucerea lucrătorilor, deoarece se confruntă cu lanţurile de aprovizionare nefuncţionale.

De asemenea, comerţul internaţional se confruntă cu perturbări. Un studiu realizat de analiştii Royal Bank of Canada a constatat că o cincime din flota globală de nave containere era blocată în porturi. În portul din Shanghai, 344 de nave aşteptau dana, o creştere de 34% faţă de luna trecută. Livrarea unei mărfi dintr-un depozit din China către unul din Statele Unite durează cu 74 de zile mai mult decât de obicei, au afirmat ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor