Biden a avut o convorbire telefonică cu dictatorul Xi Jinping despre tensiunile Chinei cu Filipine şi Taiwan

Preşedintele Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping (Youtube - screenshot)
D.B.
03.04.2024

Preşedintele american Joe Biden a încercat să gestioneze tensiunile legate de Marea Chinei de Sud şi de învestirea noului preşedinte al Taiwanului, în luna mai, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele chinez Xi Jinping marţi, în prima lor discuţie directă de la întâlnirea din noiembrie, potrivit Reuters.

Casa Albă a precizat, într-un comunicat, că Biden a folosit convorbirea pentru a sublinia "importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan, precum şi a statului de drept şi a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud".

Xi a declarat că legăturile dintre China şi SUA încep să se stabilizeze, dar a avertizat că acestea ar putea "aluneca spre conflict sau confruntare", potrivit agenţiei oficiale chineze de ştiri Xinhua.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat în cadrul unei şedinţe de informare, după convorbire, că secretarul de stat american Antony Blinken va călători în China în următoarele săptămâni. Aceasta urmează după o călătorie în această săptămână a secretarului Trezoreriei, Janet Yellen.

Convorbirea de aproape două ore dintre cei doi lideri - descrisă de Kirby ca fiind "de afaceri" - are loc înaintea întâlnirilor de săptămâna viitoare dintre Biden, prim-ministrul japonez Fumio Kishida şi preşedintele filipinez Ferdinand Marcos, în contextul extinderii puterii militare a Chinei.

Luni, un oficial de rang înalt al administraţiei americane a declarat că armata americană şi cea chineză vor purta discuţii în domeniul maritim săptămâna aceasta, la Honolulu. Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea de către paza de coastă chineză a tunurilor cu apă asupra navelor filipineze în apropierea Second Thomas Shoal, într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud.

O escaladare a disputei diplomatice şi recentele conflicte maritime dintre cele două ţări asiatice au făcut din această zonă un potenţial punct fierbinte între SUA şi China.

Beijingul revendică zone vaste din Marea Chinei de Sud, uneori în opoziţie directă cu dreptul internaţional.

"China pare hotărâtă să continue să deruleze aceste operaţiuni în zona gri, ceea ce duce la o mai mare apropiere a alianţei dintre SUA şi Filipine şi a legăturilor de securitate dintre Filipine şi Japonia, pe care le vom vedea expuse săptămâna viitoare", a declarat Gregory Poling, expert în Marea Chinei de Sud la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, referindu-se la summitul trilateral de la Washington.

"Crearea de riscuri"

Xi şi Biden au discutat, de asemenea, despre eforturile SUA de a bloca anumite tehnologii americane, inclusiv semiconductori avansaţi, de la exportul în China.

Xi i-a spus lui Biden că SUA "nu elimină riscurile, ci creează riscuri" prin suprimarea comerţului şi a dezvoltării tehnologice a Chinei şi prin adăugarea de noi entităţi pe listele de sancţiuni americane.

Biden i-a spus lui Xi că SUA "va continua să ia măsurile necesare pentru a preveni ca tehnologiile americane avansate să fie folosite pentru a submina securitatea noastră naţională, fără a limita în mod nejustificat comerţul şi investiţiile", potrivit Casei Albe.

Kirby a declarat că Biden a abordat preocupările SUA cu privire la aplicaţia populară de socializare TikTok, care se confruntă cu o propunere de lege americană care ar obliga proprietarul său chinez ByteDance să se retragă din cauza preocupărilor legate de securitatea datelor şi dezinformare.

"El i-a spus clar preşedintelui Xi că nu este vorba despre o interzicere a aplicaţiei, ci mai degrabă despre interesul nostru pentru dezinvestire, astfel încât interesele de securitate naţională şi securitatea datelor poporului american să poată fi protejate", a declarat Kirby.

Testul Taiwan

Răspunsul Chinei la învestirea prezidenţială a Taiwanului în luna mai va testa stabilitatea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

China consideră că Taiwanul, o insulă autonomă cu alegeri democratice, face parte din teritoriul său şi a renunţat recent la termenul de "reunificare paşnică" din programul său. Taiwanul se opune cu fermitate revendicărilor de suveranitate ale Chinei şi afirmă că numai populaţia insulei îşi poate decide viitorul.

Actualul vicepreşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un separatist, a câştigat preşedinţia în ianuarie, iar Beijingul a sporit presiunea asupra Taiwanului înainte de depunerea jurământului.

Xi a îndemnat Washingtonul să traducă "angajamentul lui Biden de a nu susţine 'independenţa Taiwanului'" în acţiuni concrete, a relatat Xinhua.

Biden şi Xi au convenit, în noiembrie, să redeschidă comunicaţiile militare şi să coopereze pentru a reduce producţia de fentanil. După acea întâlnire, Biden a declarat reporterilor că nu şi-a schimbat părerea că Xi este un dictator, un comentariu pe care China l-a numit "extrem de absurd".

Dar cei doi au căutat să aplaneze o perioadă dificilă în relaţiile care au luat o întorsătură negativă după ce un balon de supraveghere presupus chinezesc a tranzitat SUA şi a fost doborât de un avion de vânătoare american anul trecut.

Convorbirea dintre Biden şi Xi a abordat, de asemenea, preocupările SUA cu privire la sprijinul acordat de China pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, practicile sale economice comerciale, abuzurile drepturilor omului în Xinjiang şi denuclearizarea peninsulei coreene, a precizat Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor