Brazilia: Proteste anti şi pro-Rousseff înaintea Jocurilor Olimpice

Cu doar câteva zile înaintea începerii Jocurilor Olimpice, mii de manifestanţi au ieşit pe străzile Braziliei, unii cerând demiterea preşedintei suspendate Dilma Rousseff, în timp ce alţii au cerut întoarcerea ei la conducerea ţării.
Protest împotriva preşedintei Dilma Rousseff pe plaja Copacabana din Rio   de Janeiro, 31 iulie 2016.
Protest împotriva preşedintei Dilma Rousseff pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, 31 iulie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.08.2016

Manifestanţii s-au adunat duminică pe renumita plajă Copacabana din Rio de Janeiro pentru a cere demisia preşedintei suspendate Dilma Rousseff, cu doar câteva zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Amintind de tulburările politice ce au zguduit Brazilia în perioada de pregătire a Jocurilor, mitinguri pro şi acontra Rousseff au avut loc în cel puţin alte 10 state braziliene, majoritatea atrăgând mulţimi mici de oameni. Rousseff se confruntă cu proceduri de demitere care, probabil, o vor înlătura permanent din funcţie în următoarele câteva săptămâni.

În Rio de Janeiro, manifestanţii au scandat “Pleacă Dilma! Fără corupţie”. În plus, ei au afişat bannere cu diverse mesaje pentru ca turiştii străini veniţi pe plajă să le poată vedea. Aproximativ 500.000 de persoane sunt aşteptate să viziteze Rio de Janeiro în perioada de desfăşurare a Jocurilor, adică 5-21 august.

“Aceasta este o petrecere de încălzire, aţi putea spune, pentru ca noi să menţinem presiunea asupra Senatului ... să arătăm că poporul brazilian nu va accepta ca Dilma Rousseff să rămână la putere”, a declarat Carlos Carvalho, unul dintre organizatorii protestului din Rio, într-un interviu cu Reuters.

O continuă criză politică

Demonstraţii au avut loc, de asemenea, în 15 state împotriva preşedintelui interimar Michel Temer, care a recunoscut că va fi probabil huiduit la ceremonia de deschidere a Jocurilor de vineri. Rousseff, împreună cu aliatul său, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, au declarat că nu vor participa la ceremonie.

Absenţa lor de la ceremonie ilustrează criza politică ce are loc în Brazilia, unde Rousseff ar putea fi demisă pentru presupusa încălcare a legilor privind bugetul guvernamental. Silva, care în perioada în care a fost preşedinte a avut un rol important în alegerea Braziliei ca gazdă a Jocurilor Olimpice, a fost acuzat vineri de obstrucţionarea justiţiei într-o anchetă continuă privind corupţia.

Senatul brazilian urmează să voteze la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie pentru demiterea lui Rousseff. Dacă aceasta va fi înlăturată definitiv din funcţia sa, Temer va rămâne preşedinte până la sfârşitul anului 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor