C. Guşă, despre eşuarea proiectului Nabucco: Eşti ocolit şi n-ai nici sursă, eşti în bătaia vântului

Cozmin Guşă
Cozmin Guşă (Epoch Times România)

Consultantul politic, Cozmin Guşă, crede că proiectul Nabucco a căzut din cauza oamenilor din politica externă care sunt foarte slab pregătiţi.

Politica externă a fost mioapă în ceea ce priveşte proiectul Nabucco, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, Cozmin Guşă .

Consultantul politic consideră că proiectul era unul care nu avea finalizare, fiind făcut doar pe hârtie, fără finanţare sau sursă de gaze. Mai mult, oamenii din sectorul politicii externe sunt extrem de slab pregătiţi, nişte “marionete” ale sistemului.

“Astăzi s-a demonstrat că toată politica noastră externă energetică bazată pe proiectul Nabucco, care era iluzoriu, că a fost un fum şi să o spun în continuare oricât de mult m-ar înjura unii care sunt supăraţi, să ia aminte (n.r autorităţile) că au răspunderi. Cine răspunde că politica noastră externă a fost atât de mioapă şi a mizat exclusiv pe proiectul Nabucco în condiţiile în care era evident că acest proiect va eşua?”

România nu are, deci, independenţă energetică, iar toate discuţiile despre Nabucco, au rămas la nivelul de discuţii, spune Guşă.

“Există un proiect făcut pe hârtie care era gonflat prin tot felul de declaraţi politice şi care nu avea două elemente principale. Nu avea nici finanţare şi nici sursa prin care să asigure gazul. Sunt nişte lucruri pentru care cineva ar trebui să răspundă în faţa românilor”,

Guşă crede că totul a fost o “butaforie de politică externă” iar declaraţiile autorităţilor române, ale preşedinţilor, prim-miniştrilor încă de la primele discuţii legate de Nabucco, au fost extrem de amatoristice. Analistul politic este de părere că “statul este pus în faţa unui eşec total”.

“Ai sursă de energie, fie că vorbim de gaz sau de petrol, eşti puternic. Tranzitează pe teritoriul tău o asemenea sursă sau asemenea conductă, eşti încă puternic. Eşti ocolit şi n-ai nici sursă, eşti în bătaia vântului. Şi astăzi trebuie să consemnăm înfrângerea unui proiect prezentat de către Uniunea Europeană, de blocul Nord Atlantic care nu este un motiv de bucurie pentru o ţară ca România care este membră NATO şi a UE, ci este un motiv de ruşine pentru diplomaţia noastră, care n-a ştiut să se orienteze pentru rutele alternative”, a adăugat Cozmin Guşă.

România nu putea să facă foarte multe lucruri ca să influenţeze succesul proiectului, pentru ca oamenii de care dispune, nu sunt tocmai cei mai buni.

“Faptul că nu am reuşit niciodată să ne reorientăm arată, nu că nu ne-a interesat, ci că la nivelul politicii externe din România avem oameni foarte slab pregătiţi, care nu sunt în stare să ducă statul român într-o zonă de succes, de independenţă energetică, ci sunt doar oameni care sunt acolo nişte fantoşe şi în disputa unor decizii care se iau în alte cabinete decât în cele care ar trebui să fie răspunzătoare de acest lucru, vin şi ne prezintă alte strategii”

Proiectul Nabucco West, în care este implicată şi România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan), după ce consorţiul care operează exploatarea a optat pentru o altă rută de export către Europa, a anunţat, miercuri, OMW printr-un comunicat de presă. Proiectul urma sa alimenteze statele Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă de gaze din Turcia, ajungând în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie