Cameron refuză un nou referendum asupra independenţei Scotiei

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.07.2015

Premierul britanic David Cameron susţine că nu va organiza un nou referendum privind Scotia cât timp se va afla la putere, adică cel puţin până în 2020.

Premierul a declarat că un referendum decisiv a avut loc deja în luna septembrie, în cadrul căruia Scotia a votat să rămână în Marea Britanie. El a susţinut că un nou referendum, desfăşurat într-un timp atât de scurt, nu va avea atât de multă legitimitate.

“Un referendum va trebui să fie desfăşurat legal, cinstit şi într-o manieră corespunzătoare. Şi exact asta am avut şi a fost decisiv, şi nu văd nevoia unui nou referendum”, a adăugat Cameron.

Alex Salmond, fostul lider al Partidului Naţional Scoţian (SNP) şi purtătorul steagului pentru campanie de independenţă, a declarat că un referendum este inevitabil şi că depinde de premierul scoţian Nicola Sturgeon când va avea loc acesta.

“Eu voi decide, în conformitate cu procesele decizionale democratice ale SNP, dacă există un angajament pentru un al doilea referendum în manifestul SNP pentru alegerile scoţiene. Şi, la momentul potrivit vor lua acea decizie pe baza a ceea ce considerăm că va fi în interesul ţării”, a declarat Sturgeon.

Experţii consideră că victoria răsunătoare a SNP în cadrul alegerilor din acest an din Scotia sugerează că va avea loc o schimbare în gândirea scoţienilor. Totuşi, cei care se opun referendumului susţin că este prea curând pentru a desfăşura încă unul la o distanţă atât de mică faţă de celălalt.

Analistul politic Chris Bambery din Londra consideră că principalul motiv din spatele opoziţiei manifestate de Cameron în privinţa desfăşurării unui nou referendum este furia publică faţă de măsurile de austeritate nepopulare aşteptate în viitor.

“Măsurile de austeritate sunt foarte nepopulare, pe cuprinsul Marii Britanii, în special în Scotia, unde majoritatea oamenilor susţin ajutoarele sociale în defavoarea pieţei libere”, a declarat el.

Cameron încearcă să controleze situaţia refuzând să organizeze un nou referendum asupra independenţei Scotiei, a concluzionat Bambery.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor