Carte despre “vestele galbene”. Lui Macron îi pare rău pentru “umilirea” poporului francez

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

În weekendul trecut, mii de manifestanţi “vestele galbene” au cerut demisia preşedintelui francez Emmanuel Macron, în contextul în care acesta încearcă să creeze un dialog cu cetăţenii nemulţumiţi într-o aşa-numită dezbatere naţională, pentru a pune capăt demonstraţiilor care au marcat Franţa luni de zile.

În cartea recent publicată “Poporul şi preşedintele”, autorii Cyril Graziani şi Cecile Amar au analizat protestele mişcării “vestele galbene”, care au avut loc pe cuprinsul ţării de la mijlocul lui noiembrie 2018.

Autorii l-au citat pe Macron descriind tulburările din ţară drept un “eşec colectiv gigantic” pentru care liderul francez poartă o parte de responsabilitate şi a promis că va rezolva problema înaintea expirării mandatului prezidenţial.

“Este un eşec colectiv gigantic pentru care am o parte de vină. Dar am la dispoziţie trei ani pentru a schimba acest lucru. Mulţi oameni se jenează de viaţa lor, nefiind capabili să se descurce în ciuda tuturor eforturilor depuse. Noi suntem cei cărora ar trebui să ne fie jenă”, a susţinut Macron.

Preşedintele francez mărturiseşte în carte că a subestimat puterea mişcării “vestele galbene”, care a început sub forma unui protest împotriva creşterii taxei pe carburanţi şi s-a transformat în scurt timp într-o revoltă anti-guvernamentală. Creşterea taxei respective a fost suspendată în cele din urmă, însă protestele au continuat.

Motivul subestimării lui Macron este faptul că protestele au fost iniţial “de mai mică amploare decât cele împotriva reformării [operatorului naţional al căilor ferate] SNCF”, proteste pe care preşedintele a reuşit să le oprească.

“Când am făcut o eroare la un moment dat ca preşedinte, oamenii nu au considerat că este o conversaţie între egali. Ei au spus: ‘El este preşedintele”. A fost percepută ca o formă de umilire. Este vina mea”, a fost Macron citat în carte.

Macron a acuzat, de asemenea, mass media pentru că a tratat manifestanţii ca fiind “la fel de reprezentativi şi poate chiar mai sinceri decât un primar sau sindicalist”.

“Mi-am asumat vina, însă şi jurnaliştii ar trebui să facă acest lucru”, a mai fost citat Macron afirmând.

De asemenea, Macron a indicat că este singur în faţa protestelor: “Lupt pentru voi. Cine m-a susţinut în această criză a “vestelor galbene”? Nimeni. Poporul francez m-a ales pe mine, şi nu Republica partidelor. Le datorez totul. Dacă eşuez, înseamnă că am eşuat în faţa lor şi împreună cu ei. Niciodată împotriva lor”.

Valul de proteste a fost marcat în repetate rânduri de ciocniri violente cu poliţia, distrugeri de proprietăţi, arestări şi răniţi în ambele tabere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe