Ce salariu câştigă un pilot de avion

Pilot avion
Pilot avion (Facebook)

Dacă doriţi să deveniţi piloţi de avioane, trebuie să ştiţi că într-o şcoală de piloţi, aerul din atmosferă este aproape la fel de rarefiat ca la câteva mii de metri altitudine. Disciplinate şi riguroase, cursurile trebuie să pregătească oamenii aceia, care deşi au o imensă responsabilitate, ne anunţă calmi decolarea sau aterizarea, dar care şi câştigă cât executivii din multinaţionale.

Şi totuşi deşi piloţii avioanelor de pasageri au salarii mari, mulţi dintre ei îşi petrec primii ani la manşă înglodaţi în datorii. Cursurile de pilotaj sunt foarte scumpe.

În primul rând ca să deveniţi piloţi aveţi nevoie de o sănătate de fier, de nervi tari, de o capacitate maximă de concentrare, dar şi de foarte mulţi bani. Şcoala Superioară de Aviaţie, cursul care vă învaţă să pilotaţi un avion de pasageri, costă în jur de 60.000 de euro. Licenţele suplimentare cerute de companiile aeriene mai adaugă câteva zeci de mii de euro pe factura finală a cursurilor de pilotaj, astfel încât acestea pot ajunge la 100.000 de euro.

Dacă vreţi să pilotaţi şi elicoptere mai trebuie să plătiţi între 35.000 de euro şi 100.000 de euro, în funcţie de licenţa obţinută.

Însă mulţi dintre cei care visează să zboare se gândesc că îşi vor achita datoriile din salariul mare pe care îl vor primi în momentul în care vor ajunge să lucreze pentru o companie aeriană. Salariile piloţilor sunt într-adevăr mari, dar nu imense.

La operatorii de zbor din România, piloţii câştigă aproximativ 6.000 de euro pe lună. La operatorii de zbor mari din străinătate, salariile sunt ceva mai mari. Depăşesc 8.000 de euro pe lună şi pot ajunge la 20.000 de euro pentru piloţii experimentaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie