China comunistă. Lockdown anti-Covid - Chinezii se revoltă după ce au fost blocaţi în case în timpul cutremurului

Locatarii unor clădiri din orasul chinez Sichuan nu au fost lăsaţi să părăsească imobilele in timpul cutremurului. Uşile erau blocate din cauza lockdownului anti-COVID.
Locatarii unor clădiri din orasul chinez Sichuan nu au fost lăsaţi să părăsească imobilele in timpul cutremurului. Uşile erau blocate din cauza lockdownului anti-COVID. (Captură ecran)
D.B.
06.09.2022

Imagini apărute în spaţiul public înfăţişând locuitori din Chengdu - oraş chinez afectat de un cutremur puternic - care au fost împiedicaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza unui lockdown anti-COVID au stârnit furie şi neîncredere pe internet.

Potrivit unui raport BBC, unii locuitori din Chengdu au declarat că li s-a spus să rămână în casă în timpul cutremurului cu magnitudinea 6,6 de luni, care a ucis cel puţin 65 de persoane. Cei care au fugit afară spun că au găsit ieşirile închise din cauza restricţiilor Covid, oraşul care adăposteşte 21 de milioane de oameni fiind în prezent sub reguli stricte de izolare.

China are o aşa-numită politică ZERO-Covid, ceea ce înseamnă că sunt impuse în mod obişnuit lockdown-uri în comunităţi atunci când sunt detectate cazuri de Covid-19.

În unele cazuri, clădirile de apartamente în care cel puţin o persoană a avut rezultat pozitiv la testul Covid au fost desemnate "zone închise", în care rezidenţilor le este interzis să pună piciorul în afara locuinţelor lor, indiferent dacă au sau nu virusul.

Videoclipurile partajate pe Douyin, platforma TikTok din China, arată rezidenţi panicaţi în spatele unor porţi ferecate, strigând să fie lăsaţi să iasă.

Într-unul dintre ele, un bărbat înjură un agent de securitate, zdruncinând ceea ce pare a fi uşa apartamentului său şi încercând să o deschidă, strigând: "Grăbeşte-te, deschide uşa, e cutremur!" Drept răspuns, paznicii spun: "S-a terminat, cutremurul s-a terminat deja".

O altă înregistrare video susţine că este o înregistrare audio a unui mesaj prin difuzoare care spunea: "Nu, nu, nu: Întoarceţi-vă acasă şi nu vă adunaţi aici, este doar un cutremur. Noi [aici, în Sichuan] avem multă experienţă [când vine vorba de cutremure]".

Un bărbat a declarat pentru BBC că a fugit din clădirea de 30 de etaje unde locuia după ce a simţit trepidaţiile cutremurului. Când şi-a dat seama că era prins în capcană, s-a plâns în faţa mulţimii adunate la porţi.

"Ce este mai important? Lockdown-ul sau cutremurul?", strigase Lu Siwei, un avocat din Chengdu.

El spune că vecinul său i-a răspuns: "Nu incitaţi la emoţii şi nu vorbiţi despre politică". După mai multe runde tensionate, domnul Lu spune că bărbatul l-a agresat fizic.

Nu au existat rapoarte care să facă legătura între vreun deces cauzat de cutremur şi restricţiile impuse de lockdown, dar astfel de rapoarte au stârnit critici aspre din partea celor de pe site-ul de microblogging Weibo.

"Este o glumă că trebuie să discutăm o astfel de chestiune", a scris un comentator sub o postare de pe un site de ştiri local care citează un avocat declarând că cetăţenii sunt liberi "constituţional" să fugă în siguranţă. Postarea a primit peste 3,7 milioane de vizualizări până marţi.

"Cred că este în regulă dacă mor în interiorul clădirii, cel puţin nu m-am infectat", a spus un alt comentariu sarcastic.

Abia după cutremur, Comisia de Sănătate din Chengdu a postat pe contul său oficial de WeChat că "ar trebui să se acorde prioritate protejării vieţii persoanelor în caz de cutremur, incendii, inundaţii şi alte dezastre".

Chengdu, capitala provinciei Sichuan, a fost asaltată de un val de căldură şi de secetă în această vară, iar săptămâna trecută a fost închisă după creşterea numărului cazurilor de COVID.

Politicile Covid din China impun oraşelor să intre în blocaje stricte - chiar dacă sunt raportate doar câteva cazuri.

Însă strategia Beijingului "ZERO Covid" a provocat o disidenţă publică rară din partea cetăţenilor.

China este ultima mare economie din lume care încearcă să elimine în totalitate focarele de Covid, susţinând că acest lucru este necesar pentru a preveni apariţia unor focare mari de virus care ar putea copleşi spitalele.

Ţara a înregistrat în mod oficial mai puţin de 15.000 de decese de la începutul pandemiei, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor