China comunistă. "Vor să murim?" - Lockdown-uri neanunţate lasă chinezii fără alimente şi produse de primă necesitate [Video]

Chinezii blocaţi în case de lockdown, strigă de la ferestre cerând mâncare
Chinezii blocaţi în case de lockdown, strigă de la ferestre cerând mâncare (Youtube - captură ecran)
D.B.
12.09.2022

Zeci de milioane de persoane din cel puţin 30 de regiuni au primit ordin să rămână în casă în condiţiile unor lockdown-uri parţiale sau totale impuse de autorităţile chineze comuniste sub pretextul politicii Zero-Covid. Astfel, locuitorii plasaţi forţat în lockdown în mai multe zone din China se plâng de lipsa alimentelor şi a articolelor esenţiale, informează BBC.

Practic, mulţi oameni au rămas fără mâncare timp de mai multe zile pentru că guvernul nu a catadicsit să le ofere alimente, aşa că au strigat după ajutor de la ferestrele apartamentelor în care erau închişi forţat, şi au cerut ajutor şi pe internet, făcându-i pe alţi internauţi să fie extrem de speriaţi.

"Au trecut 15 zile, nu mai avem făină, orez, ouă. De câteva zile, am rămas fără lapte pentru copii", a declarat un locuitor din vestul regiunii Xinjiang.

Autorităţile se străduiesc să limiteze focarele locale înainte de congresul partidului comunist din octombrie.

Politica chineză "Zero-COVID" impune lockdown-uri stricte - chiar dacă sunt raportate doar câteva cazuri de îmbolnăviri. Practic, China a înregistrat, luni, doar 949 de noi cazuri de Covid în întreaga ţară.

Această politică a provocat o disidenţă publică rară din partea cetăţenilor şi a fost, de asemenea, acuzată de înăbuşirea creşterii economice.

În Xinjiang, în prefectura autonomă kazahă Ili, aflată în apropierea graniţei cu Kazahstanul, un lockdown ce durează de săptămâni întregi a făcut ca locuitorii disperaţi să ceară ajutor pe reţelele de socializare.

O postare a arătat un videoclip cu un bărbat uigur copleşit de emoţie, spunând că cei trei copii ai săi nu au mâncat de trei zile.

În oraşul Yining, capitala regiunii Ili, a fost distribuit pe scară largă un document online cu peste 300 de cereri urgente de alimente, medicamente şi tampoane sanitare.

"Nu mai am bani să cumpăr provizii. Soţia mea este însărcinată şi avem doi copii. Rămânem fără benzină. Soţia mea are nevoie de un control medical", a declarat un alt locuitor.

Regiunea are o populaţie mixtă de rezidenţi chinezi Han, kazahi şi uiguri.

În provincia Guizhou din sud-vestul ţării, autorităţile au blocat o zonă din capitala provinciei Guiyang fără avertisment, lăsând 500.000 de locuitori acasă fără nicio şansă de a se pregăti şi a-şi face provizii. S-a mers până într-acolo încât lifturile au fost oprite în clădiri pentru a împiedica oamenii să plece, după cum relatează The Guardian.

"Nu putem cumpăra lucruri online, deoarece nu se fac livrări, iar supermarketurile sunt închise. Ne tratează guvernul ca pe nişte animale sau vor doar să murim?", a întrebat un utilizator pe platforma de microblogging Weibo.

Între timp, Chengdu, capitala provinciei Sichuan, este cel mai mare oraş care a intrat în izolare după ce în Shanghai au fost impuse restricţii două luni, la începutul acestui an.

Cei 21 de milioane de locuitori ai săi au primit interdicţia de a intra sau de a părăsi oraşul, doar rezidenţii care pot prezenta dovada unui test Covid negativ putând ieşi pentru a cumpăra produse de primă necesitate.

Această măsură a fost luată în urma unui val de caniculă major în regiune şi după un cutremur la începutul acestei luni, când locuitorii care au încercat să fugă din casele lor s-au confruntat cu ieşiri blocate.

Oficialii oraşului spun că intenţionează să ridice restricţiile în cinci zone ale oraşului începând de luni.

Multiplele lockdown-uri prelungite vin înaintea Congresului Partidului Comunist de la mijlocul lunii octombrie - un eveniment care are loc o dată la cinci ani şi unde se reîntâlnesc cei mai importanţi membri politici pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei.

Oficialii partidului se află sub o presiune imensă pentru a se asigura că evenimentul se desfăşoară fără probleme.

Luni, presa chineză a declarat că un număr mic de cazuri au fost detectate în campusurile universitare din Beijing, în timp ce studenţii se întorceau din alte provincii.

China este ultima mare economie din lume care încearcă să elimine în totalitate focarele de Covid, susţinând că acest lucru este necesar pentru a preveni apariţia unor valuri mai mari de virus care ar putea copleşi spitalele.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins, China a înregistrat în mod oficial mai puţin de 15.000 de decese de la începutul pandemiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor