China găzduieşte oficiali navali străini pe fondul tensiunilor din Marea Chinei de Sud

.
. (Stringer/AFP/Getty Images)
Redacţia
21.04.2024

Marina chineză a dat duminică startul unei întâlniri bienale a înalt oficialilor navali străini în oraşul portuar Qingdao, într-o demonstraţie de diplomaţie militară care va fi urmărită îndeaproape pentru a vedea dacă există semne de mai mult angajament între China şi Statele Unite, transmite Reuters.

Evenimentul de patru zile, la care participă delegaţii din 30 de ţări, are loc în timpul unor tensiuni sporite în Marea Chinei de Sud, în condiţiile în care Manila, aliatul SUA cu care a semnat un tratat, se află într-o confruntare din ce în ce mai tensionată cu Beijingul în legătură cu această cale navigabilă strategică, care ar putea fi un potenţial punct de foc pentru relaţiile dintre SUA şi China.

Comandantul Flotei Pacificului, amiralul Stephen Koehler, va participa la Simpozionul Naval din Pacificul de Vest în numele Statelor Unite, potrivit unei surse familiare cu acest subiect. Printre delegaţiile altor ţări se numără cele din Australia, Franţa, India, Coreea de Sud, Rusia şi Marea Britanie, potrivit presei de stat.

Participanţii vor purta luni discuţii cu uşile închise, cu seminarii pe teme precum abordarea provocărilor legate de securitatea maritimă. De asemenea, ei vor discuta despre Codul cu privire la întâlniri neplanificate pe mare, un set de orientări formulate în urmă cu un deceniu, menite să detensioneze tensiunile dintre militarii de pe mare. De atunci, acesta nu a fost actualizat pentru a include războiul cu drone.

La o reuniune preliminară din ianuarie s-a discutat despre crearea unui grup de lucru pentru a preveni coliziunile cu drone pe mare, potrivit presei de stat.

Evenimentul se suprapune cu exerciţiile militare comune anuale la scară largă dintre SUA şi Filipine, care încep luni şi care vor avea loc pentru prima dată în afara apelor teritoriale filipineze.

Tensiunile sunt deosebit de ridicate în jurul bancului Second Thomas Shoal din Marea Chinei de Sud, Manila acuzând Beijingul de "hărţuire", inclusiv de utilizarea tunurilor cu apă împotriva navelor filipineze.

Statele Unite, Japonia şi Filipine au semnat un acord de cooperare în cadrul unui summit trilateral săptămâna trecută, unde liderii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la "comportamentul periculos şi agresiv" al Chinei în Marea Chinei de Sud, pe care Beijingul l-a catalogat drept "politică de bloc".

"Exerciţiile comune SUA-Filipine acoperă de această dată o regiune mai mare, implică mai multe trupe şi includ exerciţii în afara scopului său defensiv iniţial, cum ar fi exerciţii antisubmarin şi antirachetă. Nu este o problemă atunci când SUA efectuează exerciţii defensive cu Filipine, dar atunci când aceste exerciţii devin de natură ofensivă şi reprezintă o ameninţare pentru ţările vecine, trebuie nu numai să fim în alertă maximă, ci şi să răspundem", a declarat Cao Weidong, expert militar şi fost cercetător la Institutul de Cercetare a Studiilor Militare Navale al APL din China.

Cu toate acestea, Washingtonul şi China au reluat marţi contactele militare la cel mai înalt nivel, secretarul apărării Lloyd Austin vorbind cu omologul său chinez pentru prima dată în aproape doi ani, în tim p ce ambele ţări încearcă să restabilească legăturile militare. Luna aceasta, oficiali militari americani şi chinezi s-au întâlnit în Hawaii.

China găzduieşte reuniunea multilaterală pentru prima dată din 2014, care coincide în acest an cu cea de-a 75-a aniversare a Marinei Armatei Populare de Eliberare, ce va avea loc marţi.

Beijingul urmăreşte să îşi extindă flota maritimă, despre care unii analişti preconizează că va deveni cea mai mare din lume până în 2035. Preşedintele Xi Jinping a cerut în repetate rânduri crearea unei armate de "clasă mondială" până în 2027, când se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare de Eliberare.

China nu a lansat încă testele pe mare pentru următorul său portavion, Fujian, un pas cheie pentru extinderea prezenţei sale maritime în Indo-Pacific, în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi îşi intensifică operaţiunile navale în regiune.

China este implicată în dispute maritime sau teritoriale cu alte ţări participante, inclusiv cu Japonia. Beijingul şi Tokyo s-au acuzat reciproc de incursiuni maritime după o confruntare a pazei de coastă din decembrie în apropierea unor insule disputate din Marea Chinei de Est.

În noiembrie, Australia a acuzat China că a rănit scafandri ai marinei cu ajutorul unor impulsuri sonare emise de o navă de război chineză.

În timpul reuniunii de la Qingdao, marina a permis vizite publice pe mai multe nave de război chinezeşti active andocate în Qingdao, inclusiv distrugătoarele de rachete Guiyang şi Shijiazhuang.

Simpozionul a fost organizat ultima dată în Japonia în noiembrie 2022. Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite s-au întâlnit în paralel pentru a discuta despre provocările de securitate din regiunea Indo-Pacific, inclusiv cele din partea Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor