China îl "expulzează" pe Messi: două meciuri amicale ale Argentinei au fost anulate

Lionel Messi
Lionel Messi (screenshot foto miamidiario.com)

China a anunţat că va renunţa la găzduirea a două meciuri amicale ale naţionalei Argentinei, după protestele legate de absenţa şi atitudinea lui Messi, care nu a intrat pe teren la Hong Kong, provocând mânia guvernului local (controlat de fapt de chinezi) mai ales că Messi a jucat 30 de minute în meciul cu Inter Miami împotriva lui Vissel Kobe la Tokyo. Selecţionata argentiniană îşi anunţase un turneu în ţara asiatică între 18 şi 26 martie, în cadrul căruia urma să înfrunte Nigeria la Hangzhou şi Coasta de Fildeş la Beijing. Dar polemica în jurul campionului mondial, până de curând foarte popular în China, s-a intensificat în ultimele zile, informează Gazzetta dello Sport.

Pekinul reacţionează

Spectatorii din Hong Kong, care plătiseră până la 570 de euro pentru a-l vedea pe Messi jucând, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de absenţa jucătorului, dar mai ales faţă de atitudinea acestuia, deoarece nu s-a adresat publicului pentru a-şi cere scuze.

“Numeroşi fani ai fotbalului ne-au întrebat recent despre meciul lui Lionel Messi la Beijing”, a declarat sâmbătă Federaţia de Fotbal din Beijing, organismul care supervizează fotbalul din capitala chineză. “După verificări efectuate de serviciile noastre, Beijingul nu intenţionează, pentru moment, să organizeze meciul la care ar fi trebuit să participe Lionel Messi”, a subliniat aceasta, într-un comunicat.

Meciul echipei argentiniene programat să aibă loc la Hangzhou a fost anulat vineri seară. “Din motive pe care toată lumea le cunoaşte, potrivit autorităţilor competente, condiţiile pentru ca evenimentul să aibă loc nu sunt îndeplinite”, a indicat Biroul sportiv din Hangzhou. Pe reţeaua de socializare Weibo, marea majoritate a internauţilor par să susţină decizia autorităţilor sportive chineze. "Dacă nu-şi respectă fanii chinezi, nu-l putem lăsa să ne ia nici măcar un ban din buzunare", a scris un utilizator, în conformitate cu tonul general al mesajelor. "Noi i-am oferit dragostea noastră şi el ne tratează aşa. Această palmă este meritată", a scris un altul. "O decizie curajoasă", "chinezii nu se îndoaie" şi "afară Messi!" au fost printre cele mai frecvente reacţii. Lionel Messi şi David Beckham, coproprietarul lui Inter Miami, au fost huiduiţi pe stadionul din Hong Kong unde a avut loc meciul. Vineri, compania organizatoare a meciului, Tatler Asia, a promis spectatorilor o rambursare de 50%. "Accidentările fac parte din joc şi înţelegem acest lucru. Cu toate acestea, am fost dezamăgiţi că jucătorii nu au arătat suficient respect faţă de fanii prezenţi", a subliniat compania.

Conform publicaţiei, anularea turneului în China este o problemă pentru Federaţia Argentiniană de Fotbal, care consideră gigantul asiatic o piaţă strategică. În iunie 2023, Argentina jucase deja un meci amical la Beijing, în cadrul unei vizite care a dus la încheierea unor contracte profitabile cu cluburi locale. Federaţia are contracte de sponsorizare şi de cooperare, printre altele, cu lanţul de cafenele Cotti Coffee şi cu liderul chinez de lactate Yili.

“Suntem pe deplin conştienţi de importanţă, unicitatea şi potenţialul uriaş de creştere al Federaţiei de pe piaţa chineză”, a declarat recent Leandro Petersen, directorul de vânzări şi marketing al federaţiei locale de fotbal.

Cotidianul chinez Global Times, cunoscut pentru poziţiile sale comuniste, a lăsat să se înţeleagă, într-un editorial din această săptămână, că este posibil ca comportamentul lui Inter Miami şi Messi să fi fost 'motivat politic'. Autorităţile din Hong Kong se află în mod regulat în vizorul SUA şi al Marii Britanii de când a fost adoptată o lege privind securitatea naţională în acest teritoriu semi-autonom care a contribuit la reducerea la tăcere a opoziţiei politice, relatează Gazzetta dello Sport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport