China raţionalizează energia electrică pentru fabrici

Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii
Beijing, Marea Sală a Poporului din China, locul unde se desfăşoară de obicei plenarele celui mai autoritar regim al lumii (Feng Li/Getty Images)
Loredana Diacu
16.08.2022

China raţionalizează energia electrică pentru fabrici, în timp ce valul de căldură determină o creştere a cererii de energie electrică.

Măsura ar putea afecta producţia de litiu, utilizat în bateriile pentru maşinile electrice, în fabricile din Sichuan, unde temperaturile depăşesc 40 de grade.

Provincia chineză Sichuan, centrul chinezesc al litiului, va raţionaliza furnizarea de energie electrică către fabrici până sâmbătă, potrivit presei de stat, în condiţiile în care valul de căldură face ca cererea de energie electrică să crească vertiginos şi goleşte rezervoarele, scrie The Guardian.

Temperaturile din provincie - unde locuiesc aproape 84 de milioane de persoane - au depăşit 40-42 de grade Celsius începând de săptămâna trecută, potrivit datelor Administraţiei de Meteorologie din China, ceea ce a dus la creşterea cererii de aer condiţionat.

Regiunea se bazează pe baraje pentru a genera 80% din energia electrică, dar râurile din zonă au secat în această vară, a declarat Ministerul Resurselor de Apă de la Beijing.

Provincia din sud-vestul Chinei produce jumătate din litiul naţiunii, utilizat în bateriile pentru vehiculele electrice, iar proiectele sale hidroenergetice furnizează electricitate pentru centrele industriale de pe coasta de est a ţării.

Însă guvernul local a decis să acorde prioritate alimentării cu energie electrică a locuinţelor, ordonând utilizatorilor industriali din 19 dintre cele 21 de oraşe din provincie să suspende producţia până sâmbătă, potrivit unui anunţ emis duminică.

Mai multe companii, printre care producătorul de aluminiu Henan Zhongfu Industrial şi producătorii de îngrăşăminte Sichuan Meifeng Chemical Industry, au anunţat în declaraţii la bursă că suspendă producţia.

O fabrică operată de gigantul taiwanez şi furnizor al Apple Foxconn din provincie a suspendat, de asemenea, producţia, a anunţat agenţia Centrală de presă din Taipei.

Unele companii vor avea permisiunea de a funcţiona la o capacitate limitată, în funcţie de nevoile lor de producţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor