Consilierul diplomatic al Giorgiei Meloni demisionează după ce premierul italian a fost victima unei farse telefonice

Francesco Talo a demisionat din funcţia de consilier diplomatic al premierului italian Giorgia Meloni, 3 noiembrie 2023
Francesco Talo a demisionat din funcţia de consilier diplomatic al premierului italian Giorgia Meloni, 3 noiembrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
04.11.2023

Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat, vineri, că principalul său consilier diplomatic, Francesco Talo, a demisionat, purtând astfel povara unui fiasco generat de o farsă telefonică care a dus la publicarea unor remarci nefiltrate privind Ucraina şi migraţia.

"Această chestiune nu a fost gestionată bine, ne pare rău tuturor, ambasadorul Talo şi-a asumat responsabilitatea", a declarat Meloni, anunţând că consilierul ei a demisionat.

Ddiplomat de carieră în vârstă de 65 de ani, Francesco Talo, care a fost anterior ambasador al Italiei la NATO şi în Israel şi trimis în Afganistan şi Pakistan, urma să se pensioneze până la sfârşitul anului.

Biroul lui Meloni a confirmat miercuri că aceasta a avut o conversaţie telefonică cu un comediant rus care a reuşit să se dea drept un oficial de rang înalt al Uniunii Africane.

În timpul convorbirii în limba engleză, care a avut loc în septembrie, dar care a fost publicată online abia săptămâna aceasta, Meloni a vorbit despre "oboseala" internaţională cu privire la războiul din Ucraina şi s-a plâns că Italia a avut puţin sprijin din partea partenerilor europeni în ceea ce priveşte gestionarea migraţiei.

Vineri, ea a declarat că a avut "o îndoială" cu privire la interlocutorul său, dar "nicio certitudine" că acesta era un impostor, şi a dat vina pe personalul său diplomatic pentru că nu a verificat corespunzător persoana de la celălalt capăt al firului.

Meloni a declarat că comentariile sale "obositoare" despre Ucraina nu au fost "nimic nou" şi nu contrazic sprijinul ferm al guvernului său pentru Kiev şi convingerea că acesta va câştiga în conflictul cu Rusia.

"Am adoptat o poziţie foarte clară (pro-Ucraina) şi poate că acesta este şi motivul pentru care (ruşii) ne sună", a declarat ea într-o conferinţă de presă, adăugând însă că nu are "nicio dovadă" că gluma ar fi făcut parte din propaganda sponsorizată de Kremlin.

Înainte ca Meloni să anunţe demisia lui Talo, Partidul Democrat, aflat în opoziţie, a cerut guvernului să informeze parlamentul cu privire la acest incident, afirmând că acesta ridică probleme serioase de securitate naţională.

Potrivit sursei citate, gluma telefonică ar fi fost opera unui duo cunoscut sub numele de Vovan şi Lexus, care de-a lungul timpului a reuşit să păcălească şi alţi politicieni şi celebrităţi occidentale, inclusiv pe fostul cancelar german Angela Merkel, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi prinţul Harry al Marii Britanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor