Epoch Times România

Consultări pe tema Brexitului la Cotroceni: "Este nevoie de un nou proiect de ţară"

Premierul Cioloş, Guvernatorul BNR şi liderii partidelor s-au reunit la Cotroceni pentru consultările convocate de şeful statului, după Consiliul European, pe tema Brexitului.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirilă/Epoch Times)
Ana Ion
04.07.2016

UPDATE: Şeful statului a declarat, la finele consultărilor pe tema Brexitului, că este nevoie de un nou proiect de ţară, "un proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în Uniunea Europeană."

"Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi la ora 17:00, şi am terminat întâlnirea acum câteva minute. Toţi au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de ţară, un proiect post-aderare, care, iată, vine practic la 10 ani după ce România a devenit membră a Uniunii Europene.

Această lucrare, acest proiect de ţară va fi elaborat într-un grup de lucru, care va funcţiona pe lângă Preşedinţia României. Acest grup de lucru poate să funcţioneze, în varianta optimală, aici la Preşedinţie, chiar şi într-un an electoral. Vreau să subliniez caracterul foarte constructiv al discuţiei pe care am avut-o şi faptul că toţi liderii politici şi-au asumat acest proiect. Un astfel de proiect de ţară poate să devină funcţional numai în situaţia în care este adoptat, aprobat, susţinut consensual.

Din păcate, în România am avut destul de multe aşa numite proiecte de ţară, strategii, care nu au fost nici implementate, nici nu au dăinuit, fiindcă a lipsit consensul politic. De data aceasta, vom elabora împreună acest proiect de ţară, care va ghida mersul României pentru viitorul mediu şi lung în Uniunea Europeană, vom stabili care este locul României, rolul României şi nivelul de ambiţie al României în Uniunea Europeană", a declarat preşedintele Iohannis, potrivit comunicatului de presă publicat de preşedinţie.

***

Palatul Cotroceni a găzduit luni cea de a doua rundă de consultări organizate de şeful statului pe tema Brexitului. Întâlnirea a avut loc pentru prezentarea concluziilor Consiliului European de săptămâna trecută, iar la discuţii au luat parte premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi liderii partidelor parlamentare. Şeful Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să ia parte la consultări, invocând faptul că are o agendă plină.

O astfel de rundă de consultări a avut loc la Palatul Cotroceni şi înainte de Consiliul European de marţi şi miercuri, informează Realitatea.net.

La începutul consultărilor, Iohannis a declarat că liderii politici trebuie să identifice "soluţiile pentru a poziţiona România cât se poate mai bine", în contextul creat la nivel european după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

"Aşa cum am promis ultima dată când ne-am întâlnit în acest format, v-am invitat să continuăm discuţia pe tema Brexit-ului, să căutăm şi să găsim soluţii pentru a poziţiona România cât se poate de bine", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a invita presa să părăsească sala.

Preşedintele va susţine declaraţii de presă la finalul consultărilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor