Cum culege Rusia roade financiare de pe urma valului de căldură record ce a lovit Asia

(photos.com)
D.B.
23.05.2023

Sancţiunile radicale împotriva Kremlinului din cauza invaziei sale în Ucraina nu reduc apetitul ţărilor asiatice pentru produsele energetice ruseşti, transmite INSIDER.

În afară de achiziţiile masive de ţiţei din acest an, ţările din regiune cumpără acum cantităţi masive de cărbune termic şi gaze naturale ruseşti, pe fondul unui val de căldură record, a relatat duminică Bloomberg, citând date de la Kpler, un furnizor de date energetice.

În aprilie, Rusia a exportat 7,6 milioane de tone de cărbune către cumpărătorii din Asia - cu peste o treime mai mult decât în urmă cu un an, potrivit datelor Kpler obţinute de Bloomberg.

Între timp, livrările de gaze naturale lichefiate au crescut la 400.000 de tone în aprilie - cel mai ridicat nivel lunar de importuri de până acum în acest an.

În special, India şi China - două ţări care cumpără atât de mult petrol rusesc încât exporturile au atins nivelurile de dinainte de război - au absorbit mai mult de două treimi din cărbunele rusesc trimis în Asia în aprilie, a calculat Bloomberg folosind datele Kpler.

"Importurile de cărbune din Rusia în China vor fi în luna mai la al doilea cel mai mare nivel din istorie", a declarat Viktor Katona, analist principal la Kpler, pentru publicaţia citată.

China a importat deja 3,7 milioane de tone de cărbune rusesc până în luna mai, în contextul în care, în iulie anul trecut, ţara importase un nivel record de 3,8 milioane de tone de combustibil din Rusia, potrivit Kpler.

Importurile de cărbune rusesc în China sunt mari acum, parţial din cauza valului de căldură cu care se confruntă în prezent. Acest combustibil este utilizat în principal pentru a genera energie pentru electricitate atât de necesară pentru funcţionarea instalaţiilor de aer condiţionat.

Temperaturile din unele părţi ale Chinei au urcat la mult peste 30 de grade Celsius - chiar înainte de sosirea sezonului estival obişnuit.

India se coace, de asemenea, cu temperaturi care au atins duminică 45 grade Celsius în unele părţi din nord-vestul Indiei, conform presei Indian Express.

Bangladesh, Tailanda şi Laos s-au confruntat şi ele cu valuri de căldură în ultimele săptămâni.

Chiar şi înainte de actualul val de căldură din Asia, mai multe ţări din regiunile împotmolite în dificultăţi economice - precum Laos, Pakistan şi Sri Lanka - s-au alăturat cozii pentru energia rusească, care acum este vândută la preţ redus.

Ţiţeiul Urals se tranzacţionează în prezent cu un discount de aproximativ 20-25 de dolari pe baril faţă de ţiţeiul de referinţă din SUA şi Brent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor