Cum să evităm excesele culinare de sărbători

Cotlete de miel la grătar.
Cotlete de miel la grătar. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Trebuie să recunoaştem că de sărbători românii fac excese culinare, lucru care duce de cele mai multe ori la probleme ale aparatului digestiv. Pentru a reuşi să ne bucurăm sănătoşi de mesele festive în familie, S.L. Dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie-medicină internă la Ovidius Clinical Hospital din Constanţa, ne oferă câteva sfaturi despre alimentaţie.

„Şi de sărbători e bine să ne păstrăm programul alimentar obişnuit, adică 3 mese pe zi. Pentru că vorbim însă de un meniu încărcat în această perioadă în grăsimi, trebuie să mâncăm şi foarte multe legume verzi. Două treimi din farfurie va fi încărcată cu legume şi zarzavat, iar între mese vom face o pauză de 3 ore. Ouăle le vom consuma cu muştar, nu maioneză, fierte moi (trebuie să aibă un aspect cleios) pentru că cele tari sunt indigeste şi nu mai multe de 2-3 pe zi. De asemenea, nu vom mânca la aceeaşi masă ouă şi prăjituri, este indicat să facem o pauză de cel puţin două ore între cele două alimente”, ne spune S.L. Dr. Luana Alexandrescu.

Pentru că în perioada această mesele noastre vor fi stropite cu vin sau alte băuturi alcoolice şi nu numai, iată ce trebuie să ştim şi despre consumul acestora de la medicul OCH: „Cel mai indicat este să alegem un vin uşor şi să renunţăm complet la orice fel de băuturi acidulate. Acestea îngreunează digestia şi dau şi neplăcuta senzaţie de balonare. Însă mare atenţie la amestecul de baturi alcoolice şi grăsimi, acesta creşte riscul de pancreatită acută. De aceea la gătit e bine să folosim cel mai des uleiul de măsline”.

De sărbători cu siguranţă aşteptăm cu toţii să savurăm prăjituri delicioase. Ei bine, totul cu măsură, iar dacă avem de ales mai bine înlocuim frişca şi ciocolata cu o salată de fructe.

Există însă nişte categorii de persoane care pot fi afectate în mod special dacă nu controlează aşa cum se cuvine ce mănâncă: „Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi de mesele încărcate în grăsimi. O atenţie specială e bine să aibă şi persoanele care au probleme hepatice, renale, pancreatice, HTA, hipercolesterolemie şi cei obezi”, ne sfătuieşte S.L. Dr. Luana Alexandrescu.

“După zilele libere de sărbătoare, pentru a ne reveni complet e bine să ţinem o zi de detoxifiere în care să consumăm doar legume şi fructe şi să bem lichide precum apă, ceai verde şi sucuri proaspete”, a mai adăugat doamna doctor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură