Cuprul din Abrud scos la licitaţie.

Mina de cupru de la Roşia Poieni
Mina de cupru de la Roşia Poieni (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Statul iniţiază licitaţia pentru cuprul din Abrud. Trei companii au depus documentele necesare înscrierii în procedura de selecţie şi verificare a eligibilităţii în vederea achiziţionării de concentrat de cupru, numele acestora fiind Transfigura (Olanda), Glencore (Elveţia) şi Yildirim Holding Inc. (Turcia).

Investitorii care vor să preia Cupru Min trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie bancară de 1,2 milioane euro, o scrisoare de bonitate pentru 40 milioane euro până la data de 1 decembrie 2013 şi trebuie să ofere cel puţin 6.900 dolari pe tona de cupru, declară Ministrul Economiei Varujan Vosganian.

Contractul de vânzare care urmează a fi semnat, în urma finalizării întregii proceduri, între Cupru Min şi compania desemnată câştigătoare, prevede o perioada de 7 ani pentru livrarea concentratului de cupru. Cantitatea maximă de concentrat de cupru livrată în contul avansului este de 45.360 de tone, ajustabilă în funcţie de preţul de vânzare stabilit conform contractului de vânzare, având conţinuturile specificate în fişa tehnică.

”Reprezentanţii Ministerului Economiei şi consultanţii selectaţi în acest sens derulează etapa de verificare şi analiză a documentelor prezentate privind conformitatea cu criteriile de calificare specificate în documentaţia iniţială. La finalizarea etapei de evaluare şi verificare vor fi date publicităţii numele companiilor acceptate pentru oferta financiară”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

Statul Român a încercat privatizarea firmei Cupru Min Abrud în primăvara anului trecut, dar aceasta a eşuat în urma neînţelegerilor cu câştigătorul licitaţiei de atunci, Roman Copper.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie