De ce testează Coreea de Nord rachete hipersonice şi cum funcţionează acestea? [Analiză]

(Youtube - captură ecran)
D.B.
03.04.2024

Coreea de Nord a anunţat miercuri că a testat o nouă rachetă hipersonică cu combustibil solid şi rază de acţiune intermediară, într-o cursă tot mai intensă pentru următoarea generaţie de rachete cu rază lungă de acţiune greu de urmărit şi interceptat, transmite Reuters.

Statele Unite, China, Rusia şi alte ţări au dezvoltat, de asemenea, arme hipersonice în ultimii ani.

Cum funcţionează rachetele?

Rachetele hipersonice pe care le lansează călătoresc, de obicei, la o viteză de peste cinci ori viteza sunetului sau aproximativ 6.200 km/h, adesea la altitudini relativ scăzute.

În ciuda numelui lor, analiştii spun că principala caracteristică a armelor hipersonice nu este viteza, care poate fi uneori egalată sau depăşită de focoasele rachetelor balistice tradiţionale, ci manevrabilitatea.

Primul test de rachetă hipersonică efectuat de Coreea de Nord în 2021 a prezentat un focos în formă de planor, în timp ce o lansare din 2022 a folosit ceea ce oficialii militari şi analiştii sud-coreeni au spus că era de fapt un vehicul de reintrare manevrabil conic (MaRV), sau un focos de rachetă balistică capabil să manevreze pentru a lovi o ţintă.

Presa de stat a declarat că ultimul test al Nordului a avut ca scop perfecţionarea unui arsenal pentru "lovirea rapidă, precisă şi puternică a oricărei ţinte a inamicului la nivel mondial".

Combinarea unui vehicul de planare cu o rachetă care îl poate lansa parţial pe orbită - aşa-numitul sistem de bombardament orbital fracţionar (FOBS) - ar putea să-i priveze şi mai mult pe adversari de orice reacţie şi de mecanismele tradiţionale de apărare.

În schimb, rachetele balistice intercontinentale (ICBM) transportă focoase nucleare pe traiectorii balistice care se deplasează în spaţiu, dar nu ajung niciodată pe orbită.

Cine conduce cursa?

În februarie, Rusia a lansat pentru prima dată racheta sa de croazieră hipersonică Zircon împotriva Ucrainei, potrivit cercetătorilor. Preşedintele Vladimir Putin a prezentat arma ca făcând parte dintr-o nouă generaţie, iar Moscova a mai testat-o de pe un submarin şi de pe o fregată.

China a lansat o rachetă care transporta un vehicul de planare hipersonic care a zburat prin spaţiu în 2021, înconjurând globul pământesc înainte de a coborî spre ţinta sa, pe care a ratat-o însă cu aproximativ 38 de km.

În septembrie 2021, Statele Unite au declarat că au testat o armă hipersonică acţionată de aer - ceea ce înseamnă că zboară singură prin atmosferă ca o rachetă de croazieră - în primul test reuşit al acestei clase de arme din 2013.

Care este obiectivul hipersonic al Coreei de Nord?

În cadrul unei reuniuni din 2021 a Partidului Muncitorilor, aflat la putere, liderul Kim Jong-un a stabilit că securizarea armelor este unul dintre cele cinci obiective cheie ale unui plan de cinci ani pentru creşterea puterii militare, alături de dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid şi a unui submarin nuclear.

În septembrie 2021, Nordul a descris prima sa rachetă hipersonică drept o "armă strategică" menită să îi consolideze capacităţile de apărare, însă unii analişti sud-coreeni au calificat testul drept un eşec.

La începutul anului 2022, oficialii de la Seul au declarat că Nordul a testat o altă rachetă, potenţial o altă rachetă hipersonică, care a zburat la altitudini relativ joase cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât cea a sunetului (12.340 kmh/7.670 mph).

În ianuarie, Phenianul a lansat prima sa rachetă de acest tip alimentată cu combustibil solid pentru a asigura o lansare mai rapidă şi cu mai puţine pregătiri.

Într-o călătorie rară în Rusia, în septembrie anul trecut, Kim a inspectat rachetele hipersonice ale Moscovei, printre alte arme.

De ce este important?

Impulsul global pentru arme hipersonice face parte dintr-o cursă a înarmării în care naţiunile asiatice mai mici se străduiesc să dezvolte rachete avansate cu rază lungă de acţiune alături de marile puteri militare.

Armele hipersonice şi FOBS ar putea fi o sursă de îngrijorare, deoarece acestea pot evita scuturile antirachetă şi sistemele de avertizare timpurie.

"Rachetele hipersonice cu rază medie şi lungă de acţiune ar fi utile pentru a lovi Guam, evitând în acelaşi timp sistemul de apărare antirachetă al SUA", a declarat Chang Young-keun, profesor la Universitatea Aerospaţială din Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor