Doi judecători ai CCR văzuţi la grupul PSD din Parlament. Unul dintre ei este şeful Curţii, Marian Enache

(Captură video B1 TV)
Andrei Popescu
13.03.2024

Doi dintre judecătorii Curţii Constituţionale au fost văzuţi, marţi, în biroul PSD de la grupul din Parlament, relatează B1 TV. Este vorba chiar despre preşedintele CCR, Marian Enache, şi Iulia Scântei, nominalizarea PNL la CCR.

Potrivit surselor B1 TV, prezenţa celor doi judecători CCR în Parlament s-a datorat faptului că aceştia au participat la o simulare a procesului de la Nuremberg, alături de un grup de 600 de copii. Şi senatorul PSD Robert Cazanciuc a fost văzut acolo.

Cei doi judecători au fost văzuţi acolo în contextul în care, luni, Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) a solicitat Avocatului Poporului să atace la CCR o Ordonanţă de Urgenţă dată recent de Guvernul Ciolacu pe tema comasării alegerilor locale cu europarlamentarele, în condiţiile în care partidele nu au puterea de a ataca ele Ordonanţele, aşa cum pot face în cazul legilor.

Dreapta Unită susţine că prin respectiva ordonanţă Guvernul Ciolacu încalcă "numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici".

"Solicităm Avocatului Poporului să atace, fără întârziere, ordonanţa adoptată vineri de Guvernul PSD-PNL, dat fiind că Avocatul Poporului este singura instituţie care poate întreprinde, în acest moment, demersul la Curtea Constituţională", a transmis alianţa de dreapta.

Ce spun Drulă, Orban şi Tomac

"Peste 30 de pagini de argumente de neconstituţionalitate, asta am adus, astăzi, Avocatului Poporului pe ordonanţa dată de Guvernul Ciolacu pentru comasarea alegerilor. Sunt încălcate articole din Constituţie, decizii mai vechi ale Curţii Constituţionale şi recomandările Comisiei de la Veneţia privind legislaţia electorală. Ciolacu, Ciucă şi Iohannis calcă în picioare democraţia românească şi drepturile cetăţenilor, doar pentru a rămâne la putere, ei şi oamenii lor, mufaţi la banul public. Cer Avocatului Poporului să atace, de urgenţă, la CCR ordonanţa comasării alegerilor, nu are nicio scuză să nu o facă. Practic, i-am scris noi întreaga sesizare, trebuie doar să o depună", a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Potrivit Dreapta Unită, OUG 21/2024 pentru comasarea alegerilor europarlamentare şi locale modifică elemente esenţiale în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor şi mandatele aleşilor locali, cu doar trei luni înainte de data propriu-zisă a scrutinului, ceea ce contravine flagrant standardelor constituţionale, dar şi internaţionale. Mai mult, perioada electorală (în care se încadrează strângerea de semnături de susţinere) începe pe 12 martie, ceea ce înseamnă că ordonanţa a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei zile înainte.

"Trebuie să readucem aminte oamenilor, totuşi, că Partidul Naţional Liberal este cel care a interzis traseismul politic pentru aleşii locali, în 2006, nu când era în opoziţie, ci când era la putere. Iar, astăzi, a ajuns să relegalizeze traseismul politic, deşi, în 2014, când Guvernul Ponta a emis OUG 55 pentru a permite migraţia politică în pragul alegerilor prezidenţiale, PNL-iştii au fost cei care au atacat la CCR OUG 55, pe cale parlamentară, iar aceasta a fost declarată neconstituţională. Este bezna minţii ceea ce se întâmplă cu cei care poartă ilegitim acest nobil blazon al PNL, au ajuns cârpe de şters pantofii pentru PSD-işti, au ajuns culegători de scame de pe sacourile lui Ciolacu şi ale baronilor roşii. Cerem sesizarea CCR de către Avocatul Poporului acum asupra acestei ordonanţe de urgenţă, pentru ca să nu producă efecte neconstituţionale iremediabile asupra scrutinului electoral din 9 iunie", a afirmat Ludovic Orban, liderul Forţa Dreptei.

"PSD şi PNL au pus în aplicare un sistem discriminatoriu, care îngrădeşte procesul electoral. A scoate din secţiile de votare un partid cu reprezentare europeană pentru a pune în loc organizaţiile aparţinând minorităţilor naţionale, care nu au participat la alegerile europarlamentare şi nu au reprezentanţi de drept în legislativul european, este un atac la adresa democraţiei. Considerăm că partidele politice parlamentare europene trebuie să beneficieze de condiţii egale în procesul electoral, fără nicio îngrădire sau interferenţă. Este încă o dovadă a faptului că PMP este cel mai hărţuit partid de către Partidul Comasat Român. Vom sesiza toate instituţiile internaţionale cu privire la acest abuz fără precedent. Au ciuntit democraţia pentru propriul interes", a precizat Eugen Tomac, şeful PMP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor