Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbuşit în Oceanul Pacific. Membrii echipajelor sunt daţi dispăruţi

Elicoptere SH-60k
Elicoptere SH-60k (Screenshot - X)
Redacţia
21.04.2024

Ministerul Apărării din Japonia a anunţat duminică dimineaţa, că două elicoptere SH-60K, fiecare transportând patru membri ai echipajului, au dispărut în Oceanul Pacific, relatează BBC.

Potrivit sursei citate, un marinar japonez a decedat, iar alţi şapte sunt daţi dispăruţi după ce două elicoptere s-au prăbuşit în timpul unor exerciţii de noapte în Oceanul Pacific.

Cele două elicoptere bimotoare Mitsubishi SH-60K se aflau într-un exerciţiu de antrenament anti-submarin în apropierea Insulelor Izu, la 600 km sud de Tokyo, au declarat oficialii.

Două aparate de înregistrare de zbor au fost descoperite în apropiere unul de celălalt, precum şi resturi, inclusiv părţi ale paletelor rotorului.

Ministrul Apărării, Minoru Kihara, a declarat că nu se cunoaşte cauza accidentului.

"În primul rând, facem tot posibilul să salvăm vieţi", a spus Kihara, adăugând că elicopterele „efectuau exerciţii pentru contracararea submarinelor în timpul nopţii”.

Un membru al echipajului a fost scos din apă, dar s-a confirmat că a decedat.

Comunicarea cu un elicopter s-a pierdut la ora locală 22:38 în apropierea insulei Torishima, relatează postul NHK. Un minut mai târziu, a fost primit un semnal de urgenţă de la acest avion.

După 25 de minute, militarii au realizat că s-a pierdut comunicarea şi cu celălalt avion, de asemenea un Mitsubishi SH-60K, în aceeaşi zonă.

Elicopterele Mitsubishi SH-60K - bazate pe modelul Sikorsky Seahawk - operează în principal de pe distrugătoarele navale.

Marina a declarat că, deoarece nu existau alte aeronave sau nave în apele învecinate, implicarea altei ţări în incident este puţin probabilă.

Japonia îşi intensifică cheltuielile pentru apărare şi aprofundează cooperarea cu SUA şi alte ţări din Asia ca urmare a creşterii agresivităţii Chinei în regiunea taiwaneză.

În aprilie 2023, un elicopter militar japonez cu 10 persoane la bord s-a prăbuşit în largul insulei Miyako, în sudul Okinawa.

Elicopterul UH60, cunoscut sub numele de Black Hawk, efectua un sondaj al zonei locale în momentul în care a dispărut.

Printre cei aflaţi la bord se număra şi general-locotenentul Yuichi Sakamoto, un comandant de rang înalt din Forţa Terestră de Apărare. Nu a supravieţuit nicio persoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor