Elicopterul doborât în Afganistan lucra pentru statul american. Printre victime un moldovean

Elicopterul care a fost doborât marţi în Afganistan de rebelii talibani, la bordul căruia se aflau 21 de persoane, 3 piloţi moldoveni şi 18 militari, lucra pentru statul american.
Elicopterul Mi-8 MTV-1
Elicopterul Mi-8 MTV-1 (valanicc.com)

Militarii transportaţi trebuiau să se alăture forţelor de ordine din Afganistan, într-o misiune civilă. Informaţia a fost confirmată de reprezentanţii companiei „Valan Internaţional Cargo Charter”, fiind făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă.

„Este primul incident de asemenea anvergură. Elicopterul lucra în Afganistan pentru statul american şi asigura transportarea civililor pentru armata din Afganistan.", a declarat Eugen Zagrebelnic, director al Departamentului comercial ”Valan Internaţional Cargo Charter”, citat de Realitatea.md.

Zagrebelnic a ţinut să precizeze că elicopterul transporta angajaţi ai Forţelor Afgane Naţionale de Securitate, în componenţa cărora intră Armata Naţională Afgană şi Poliţia Naţională Afgană, care luptă cu teroriştii de pe teritoriul Afganistanului.

În opinia lui Zagrebelnic, talibanii nu aveau de unde să ştie că la bordul elicopterului se aflau militari, astfel că nu se cunoaşte încă ce i-a motivat pe rebeli să doboare aeronava.

Din informaţiile preliminare se cunoaşte că au decedat patru persoane, dintre care una din Moldova. Despre ceilalţi militari luaţi prizonieri nu se cunosc detalii până în acest moment.

Cei trei piloţi moldoveni care se aflau la bordul aeronavei în momentul incidentului sunt:

Oleg Grozavu: anul naşterii 1960, comandant, instructor, ore de zbor 7900 de ore. Ionel Buruiană: anul naşterii 1982, ore de zbor 1065. Inginer de bord Mihail Crihan: anul naşterii 1965.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe