Eugen Teodorovici: ”România poate atinge 100% absorbţie de fonduri europene”

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Epoch Times România)

Ministrul Fondurilor Europene consideră că România poate ajunge la un grad de absorbţie al fondurilor europene de 100%, dacă ”banii sunt aduşi cât mai repede în ţară, nu către finalul perioadei. Banii trebuie depuşi continuu până când se epuizează, pe proiecte care au impact real în economie”. În opinia sa, aceştia trebuie să se orienteze pe partea de export şi în afara spaţiului european, astfel încât România să nu mai fie atât de dependentă economic de UE.

”România are 4,4 miliarde de euro alocate prin diferite programe operaţionale sectoriale (POS) IMM-urilor. Este foarte important cum multiplicăm această sumă. Eu sunt pentru folosirea instrumentelor financiare. Sunt soluţii care trebuie mai întâi discutate la nivel de guvern”, a declarat Eugen Teodorovici în cadrul conferinţei ”Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri 2014-2020”.

”Discuţiile referitoare la sistemul bancar sunt complicate în administraţia publică, pentru că nimeni nu vrea să dea mai departe. Eu ţin să fie lucrurile bine făcute pentru piaţă. Nu ţin neapărat ca statul să deţină monopolul în această zonă”, a mai spus oficialul. Ministrul a pledat pentru implicarea sistemului bancar care ”a făcut bine în perioada de preaderare în domeniul fondurilor europene”.

El a subliniat că „în perioada de programare 2014-2020, activitatea IMM-urilor va fi susţinută de intervenţii integrate din fondurile europene structurale şi de coeziune. Finanţări pentru IMM-uri vor fi disponibile prin intermediul: Programului Operaţional Competitivitate, Programului Operaţional Capital Uman, Programului Operaţional Regional. Aceste intervenţii vor fi completate de cele din fondurile destinate agriculturii. Proiectele finanţate în perioada de programare 2014 - 2020 se vor potenţa reciproc şi astfel vor maximiza impactul banilor europeni asupra economiei”.

Guvernul vrea să fie el cel care controlează instrumentele financiare pentru IMM-uri şi ceilalţi beneficiari care derulează proiecte europene prin crearea unei bănci de dezvoltare, după modelul polonez, prin care să se asigure instrumentele financiare necesare creditării proiectelor europene.

”Este o idee prin care statul poate să dea direct acestui nou concept de bancă anumite activităţi: de la plăţile directe şi de la bunul de plată - să se ducă banii direct în contul contractorului în maximum 2 zile -, până la instrumente financiare oferite celor interesaţi, desigur pe domenii de interes pentru guvernul României şi pentru economia din România”, a explicat Eugen Teodorovici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie