FMI estimează că inflaţia din România se va reduce în a doua parte a acestui an la 3,5%

Şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a declarat marţi că Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează o scădere a inflaţiei în a doua jumătate a acestui an, urmând să ajungă la un nivel de 3,5%.

"Inflaţia s-a redus faţă de nivelul de acum câţiva ani. A existat o creştere temporată din cauza preţurilor la alimente, în special, dar noi credem că, după mijlocul anului acesta, inflaţia se va reduce aproape de marginea superioară a intervalului ţintit de Banca Naţională, în jur de 3,5%", a menţionat Erik de Vrijer.

Acesta a mai spus că "scopul cheie al programului este acela de a reduce dezechilibrele financiare rezultate de pe urma crizei".

"În această direcţie au fost realizate progrese importante. Deficitul bugetar a fost redus aşa cum s-a planificat în 2012 şi acum România se găseşte deja aproape pe tărâm sigur. Am avut discuţii bune cu privire la bugetul pe 2013 despre care noi credem că este un buget foarte echilibrat în ceea ce priveşte măsurile pe partea de venituri, cât şi măsurile pe partea de cheltuieli. Ar trebui să poată să sprijine mai bine economia decât în perioada când era necesară reducerea puternică a deficitului", a mai spus şeful misiunii FMI în România.

În strategia fiscal-bugetară pentru 2013-2015 revizuită se arată că pentru anul 2013 se aşteaptă ca rata inflaţiei să se menţină la un nivel ridicat în prima parte a anului, în principal ca rezultat al unui efect de bază datorat recoltei agricole reduse din anul 2012. Dispariţia şocurilor preţurilor produselor agricole, în ipoteza unui an agricol normal, va readuce inflaţia pe o traiectorie descendantă, astfel încât, la sfârşitul anului să ajungă la 3,5%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie