Fondatorul Foxconn vrea să devină preşedintele Taiwanului. Miliardarul se află în graţiile Partidului Comunist Chinez

Terry Gou, la sediul Foxconn din New Taipei City, Taiwan, 12 martie 2019
Terry Gou, la sediul Foxconn din New Taipei City, Taiwan, 12 martie 2019 (Sam Yeh/AFP/Getty Images *)
Epoch Times România
08.04.2023

Terry Gou este fondatorul miliardar al Foxconn, unul dintre principalii furnizori ai Apple, iar săptămâna aceasta a anunţat că va candida pentru a doua oară la nominalizarea prezidenţială a partidului de opoziţie din Taiwan, relatează Zero Hedge.

Partidul Kuomintang (KMT) favorizează legăturile strânse cu Partidul Comunist Chinez şi este considerat de mult timp una dintre cele mai bune speranţe ale Beijingului de a realiza o "reunificare paşnică" cu China continentală, după cum este formulată de mult timp politica oficială a statului comunist.

O candidatură în 2019 a lui Gou, în timpul căreia a demisionat din funcţia de director general al Foxconn, nu a reuşit să îi aducă nominalizarea.

Miercuri, el a criticat dur întâlnirea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, în Simi Valley, California:

"Trebuie să le spunem sincer tinerilor că este periculos să voteze pentru [Partidul Democrat Progresist], care 'exaltă independenţa Taiwanului şi urăşte şi se opune Chinei'", a declarat Gou despre partidul de guvernământ.

El a adăugat că singura modalitate de a evita un război cu China este de a diminua tensiunile dintre Washington şi Beijing şi de a scoate Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la putere în Taiwan, de la guvernare, conform BBC.

De fapt, KMT a fost partidul de guvernământ în cea mai mare parte a ultimei jumătăţi de secol, dar adepţii săi atribuie tensiunile tot mai mari cu China şi instabilitatea regională din ultima vreme DPP-ului lui Tsai şi faptului că aceasta a permis în mod iresponsabil Washingtonului să pătrundă tot mai mult în Taiwan, prin vânzări de arme şi vizite de oficiali.

Gou a anunţat că va candida la preşedinţie după ce tocmai a efectuat un turneu în Statele Unite, în încercarea de a consolida sprijinul extern.

În discursurile din timpul călătoriei sale, el a subliniat rolul pe care tehnologia şi dezvoltarea economică ar trebui să îl joace în determinarea viitorului Taiwanului.

De asemenea, Gou a fost desemnat drept candidat la alegerile prezidenţiale din 13 ianuarie 2024, cu speranţa că ar putea reveni în Kuomintang (KMT), partid pe care l-a părăsit înaintea alegerilor precedente din 2020.

Totodată, el candidează în mod clar pe o platformă care urmăreşte pacea şi restabilirea unor relaţii pozitive cu Beijingul, pe fondul exerciţiilor militare frecvente ale armatei chineze care ameninţă insula autoguvernată.

"Pacea nu este de la sine înţeleasă, iar oamenii trebuie să facă alegerea corectă", a declarat el la conferinţa de presă de miercuri, fără a răspunde la întrebări.

Reamintim, în acest context, că Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat miercuri că un grup de nave de luptă chineze s-a aflat în apele din largul coastei de sud-est a ţării sale, în aceeaşi zi în care preşedinta Tsai Ing-wen urma să se întâlnească cu şeful Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, la Los Angeles.

Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a declarat joi reporterilor în Parlament că portavionul Shandong, al doilea ca mărime al Chinei, se află la 370 km de coasta de est a Taiwanului, relatează Al Jazeera.

Grupul de nave este implicat într-un exerciţiu militar în vestul Pacificului, potrivit regimului comunist chinez.

Exerciţiile au fost demarate în timp ce preşedinta Taiwanului s-a întâlnit cu McCarthy în statul american California, într-o escală condamnată cu furie de Beijing - care revendică Taiwanul autoguvernat ca fiind al său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a prelua controlul asupra insulei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor