Forţa aeriană americană trimite avioane stealth F-35 în Orientul Mijlociu

Avion de vânătoare american F-35
Avion de vânătoare american F-35 (Wikimedia.org)

Pe fondul ameninţărilor unui război cu Iranul, forţa aeriană a Statelor Unite a trimis în Orientul Mijlociu avioane de vânătoare F-24 Lightning II, produse de Lockheed Martin, potrivit Air Force Times.

Comandamentul Central al Forţei Aeriene americane (USAFCENT) a anunţat în urmă cu câteva zile că avioane F-35 din unităţile aeriene 388 şi 419 de la Baza Aeriană Hill, situată în statul american Utah, au ajuns la Baza Aeriană Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite pentru a continua misiunile de superioritate aeriană în regiune.

Este pentru prima dată când SUA trimite avioane de vânătoare stealth F-35 în Orientul Mijlociu, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge

“Adăugăm un sistem de arme de ultimă oră arsenalului nostru, care îmbunătăţeşte în mod semnificativ capabilităţile coaliţiei”, a declarat general-locotenentul Joseph T. Guastella, comandantul USAFCENT, într-un comunicat, menţionând că elementele aparte ale F-35 vor ajuta la îmbunătăţirea securităţii şi stabilităţii întregului teatru de luptă şi va descuraja agresorii”.

“Avionul F-35A asigură dominaţia aeriană a naţiunii noastre în faţa oricărei ameninţări”, a adăugat generalul David Goldfein, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene ale SUA. “Când avem nevoie de un ‘fundaş’ pentru forţa comună a coaliţiei, avionul interoperabil F-35A este în mod clar potrivit pentru rolul de conducere”.

Trimiterea avioanelor F-35 are loc la o lună după ce bombardierele americane Rockwell B-1 Lancer şi-au finalizat misiunea la Baza Aeriană Al Udeid din Qatar, lăsând un gol operaţional în ceea ce priveşte prezenţa avioanelor americane în Orientul Mijlociu. Avioanele F-35 vor susţine aliaţii regionali în cazul atacurilor aeriene împotriva talibanilor şi a Statului Islamic în Afganistan.

De asemenea, F-35 urmează să înlocuiască avioanele învechite F-15, F-16 şi A-10. Pachetul de senzori avansaţi ai avionului este conceput pentru a putea fi integrat şi pentru a împărtăşi date cu alte active ale câmpului de luptă modern.

Purtătoarea de cuvânt a USAFCENT, maiorul Holly Brauer, a declarat pentru Air Force Times că viitoarele misiuni ale avioanelor F-35 vor avea loc în numele operaţiunii Inherent Resolve.

“În timpul operaţiunilor, piloţii vor efectua zboruri şi vor participa la diverse misiuni”, a precizat Brauer.

Acţiunea are loc în condiţiile în care administraţia preşedintelui Donald Trump a desemnat recent, în mod oficial, Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului drept organizaţie teroristă străină, lucru care ar putea crea cadrul unei potenţiale amplificări a tensiunilor cu Teheranul.

Totodată, ca răspuns la etichetare americană, Consiliul Suprem pentru Securitate Naţională al Iranului a numit forţele militare americane ca fiind o organizaţie teroristă.

“Bazele militare americane şi forţele militare americane din regiune vor fi considerate baze teroriste şi forţe teroriste pe care le vom trata în mod corespunzător”, a declarat Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, într-un interviu la televiziunea de stat, adăugând că decizia SUA reprezintă o “greşeală strategică majoră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe