Fost comandant NATO, despre războiul din Ucraina: S-ar putea termina precum cel din Coreea, cu părţi ocupate de Rusia

James Stavridis
James Stavridis (Getty Images)
D.B.
29.01.2024

Amiralul în retragere al Marinei americane James Stavridis este de părere că războiul din Ucraina s-ar putea încheia la fel ca Războiul din Coreea, în contextul în care atât Rusia, cât şi Ucraina "sunt din ce în ce mai epuizate de acest război", transmite Business Insider.

Acest lucru, afirmă Stavridis, ar putea duce la deschiderea ambelor ţări la negocieri spre sfârşitul anului 2024.

Sfârşitul războiului din Ucraina ar putea semăna foarte mult cu cel al Războiului din Coreea, în sensul că părţi din Ucraina ar putea să rămână ocupate de forţele ruse.

"În cele din urmă, acest lucru se va încheia la fel ca Războiul din Coreea, ceea ce înseamnă că Rusia va deţine probabil în continuare controlul asupra unei anumite porţiuni din Ucraina, Crimeea, podul terestru către Rusia", a declarat amiralul în retragere al Marinei americane James Stavridis, în cadrul unui interviu radiofonic difuzat duminică.

"Pe de altă parte, văd Ucraina intrând în NATO", a adăugat Stavridis.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. În acest conflict de lungă durată, Rusia s-a confruntat cu sancţiunile paralizante ale Occidentului, iar Ucraina s-a bazat pe sprijinul occidental pentru eforturile sale de război.

"Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt din ce în ce mai epuizate de acest război în ceea ce priveşte capacitatea lor militară şi sancţiunile economice care sunt aplicate ambelor părţi.

Când pun totul cap la cap [...] cred că spre sfârşitul acestui an, probabil după alegerile din SUA, avem un moment pentru o potenţială negociere", a menţionat Stavridis.

În septembrie 2022, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret în care spunea că negocierile de pace sunt "imposibile" cu liderul rus Vladimir Putin.

Ulterior, în noiembrie 2022, Zelenski a dezvăluit "formula sa de pace". Planul de pace în 10 puncte al lui Zelenski prevedea retragerea forţelor ruse şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

Propunerea lui Zelenski a fost respinsă de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat că acestea nu vor fi folosite ca bază pentru negocieri.

Reprezentanţii lui Stavridis nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Business Insider trimisă în afara programului obişnuit de lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor