Fostul premier chinez, marginalizat de Xi Jinping, a murit. Pe reţelele sociale chinezii îi cântă lui Xi: Păcat că nu ai fost tu

Li Keqiang, fostul premier al Chinei
Li Keqiang, fostul premier al Chinei (JULIEN WARNAND/AFP/Getty Images)
D.B.
27.10.2023

Fostul premier chinez Li Keqiang a murit, vineri, în urma unui atac de cord, la doar şapte luni după ce s-a retras după un deceniu de mandat, transmite Reuters.

În vârstă de 68 de ani, Keqiang era văzut cândva ca un candidat de top la conducerea Partidului Comunist, dar a fost marginalizat în ultimii ani de liderul chimez Xi Jinping, care şi-a întărit controlul asupra puterii şi a condus a doua cea mai mare economie a lumii într-o direcţie mai etatistă.

Li a susţinut o economie de piaţă mai deschisă, pledând pentru reforme într-o abordare numită "Likonomics", dar care nu a fost niciodată pusă în aplicare pe deplin.

În cele din urmă, el a trebuit să cedeze în faţa preferinţelor lui Xi pentru un control mai mare al statului, iar influenţa sa s-a diminuat pe măsură ce Xi şi-a instalat propriii acoliţi în poziţii înalte.

"Tovarăşul Li Keqiang, în timp ce se odihnea la Shanghai în ultimele zile, a suferit un atac de cord brusc pe 26 octombrie şi, după ce toate eforturile de a-l resuscita au eşuat, a murit la Shanghai la 27 octombrie, la 10 minute după miezul nopţii", a relatat televiziunea de stat CCTV.

Li Keqiang a fost premier şi şef al cabinetului chinez sub conducerea lui Xi un deceniu, până când a renunţat la toate funcţiile politice în martie.

În august anul trecut, cu ocazia depunerii unei coroane de flori la o statuie a lui Deng Xiaoping, Li ar fi promis într-un discurs că "Reforma şi deschiderea nu se vor opri. Yangtze şi Fluviul Galben nu vor inversa cursul".

Devenite virale, imaginile video ale discursului au fost ulterior cenzurate de pe reţelele de socializare chineze, fiind considerate pe scară largă drept o critică voalată a politicilor lui Xi.

"Li a fost văzut ca reprezentant al reformiştilor. Dar în timpul celor 10 ani în care a fost premier, China a asistat la regresul multor politici", a declarat Yun Sun, director la Stimson Center din Washington.

Sfârşitul unei ere

Li a declanşat o dezbatere privind sărăcia şi inegalitatea veniturilor în 2020, spunând că 600 de milioane de persoane din naţiunea din ce în ce mai bogată câştigau mai puţin de 140 de dolari pe lună.

Unii intelectuali chinezi şi membri ai elitei liberale şi-au exprimat şocul şi consternarea pe un canal semi-privat de WeChat în legătură cu trecerea în nefiinţă a fostului premier, unii dintre ei spunând că acest moment a însemnat sfârşitul unei ere.

"Li va fi probabil ţinut minte ca un susţinător al unei pieţe mai libere şi al celor care nu au nimic", a declarat Wen-Ti Sung, politolog la Australian National University.

Li a fost mai puţin influent decât predecesorii săi imediaţi în funcţia de premier, Zhu Rongji şi Wen Jiabao, a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Şcoala de politici publice Lee Kuan Yew din Singapore.

"El a fost marginalizat, dar ce ar fi putut face mai mult? A fost foarte greu pentru el, cu constrângerile cu care s-a confruntat sub conducerea lui Xi".

Adam Ni, analist politic independent din China, l-a descris pe Li ca fiind "un premier care a rămas neputincios în timp ce China a luat o deviere bruscă de la reformă şi deschidere".

Unii utilizatori ai reţelelor de socializare au menţionat un cântec intitulat "Sorry it wasn't you" (Îmi pare rău că nu ai fost tu), o referire voalată la Xi Jinping. Cântecul a devenit viral în jurul morţii fostului lider Jiang Zemin în noiembrie anul trecut, înainte de a fi cenzurat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor