Fostul premier rus Evgheni Primakov moare la vârsta de 85 de ani

Doi prieteni. Evghenii Primakov împreună cu Henry Kissinger, St. Petersburg, 21 iunie 2012
Doi prieteni. Evghenii Primakov împreună cu Henry Kissinger, St. Petersburg, 21 iunie 2012 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/GettyImages)
Andrei Popescu
26.06.2015

Evgheni Primakov, un fost premier rus, ministru de externe şi director al serviciilor de informaţii externe din 1991 până în 1996, a murit vineri, conform Moscow Times.

Primakov, a cărui politică a început în era sovietică avea 85 de ani. Născut în capitala ucraineană Kiev în 1929, Primakov a fost crescut o perioadă în capitala georgiană Tbilisi. După ce a absolvit ca specialist în problemele arabe la Institutul din Moscova pentru Studii Orientale în 1953, Primakov a devenit corespondent pentru radioul şi televiziunea de stat, fiind trimis chiar şi în Orientul Mijlociu în anii 1960.

El a intrat în Marea Adunare sovietică în 1988 şi a condus Camera în perioada 1989-1990. Primakov a jucat un rol proeminent în eforturile eşuate de a evita Războiul din Golf din 1991, când liderul sovietic Mihail Gorbaciov l-a trimis să negocieze în Bagdad cu fostul lider irakian Saddam Hussein.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Primakov a ajuns în fruntea Serviciului de Informaţii Externe (SVR) şi a fost numit ministru de externe în ianuarie 1996. Primakov a câştigat respectul unor figuri politice grele, precum secretarul de stat american Madeleine Albright, în timpul negocierilor pentru extinderea NATO.

Preşedintele rus Boris Elţîn l-a numit pe Primakov în funcţia de premier al ţării în septembrie 1998, văzându-l ca un element esenţial pentru uşurarea tensiunilor politice generate de prăbuşirea pieţei şi intrarea ţării în incapacitate de plată.

Primakov a fost creditat cu restaurarea unui anumit grad de stabilitate după mai mulţi ani de haos, dar liberalii l-au acuzat de îngheţarea reformelor economice.

El a fost alungat de la putere în mai 1999, conform Moscow Times.

Înlăturat din guvern, Primakov s-a aliat cu un bloc politic de stânga şi a indicat că va candida la alegerile prezidenţiale din 2000, dar a renunţat la cursă când centrul puterii din Kremlin s-a unit în jurul lui Vladimir Putin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor