Fostul viceministru al economiei din Moldova condamnat la cea mai blândă pedeapsă

Valeriu Triboi şi-a recunoscut vinovăţia şi a restituit statului prejudiciul material de milioane de lei. Procurorul pe caz este mulţumit de pedeapsa aplicată inculpatului pentru abuz de putere şi delapidări în proporţii deosebit de mari.
Valeriu Triboi viceministru al Economiei de la Chişinău
Valeriu Triboi viceministru al Economiei de la Chişinău (facebook.com)

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, i-a aplicat o amendă de 37500 mii de lei MD fostului viceministru al economiei al Republicii Moldova, Valeriu Triboi, găsit vinovat de abuz de putere şi prejudicierea bugetului în proporţii deosebit de mari. Sentinţa a fost pronunţată marţi, iar magistraţii au motivat decizia prin faptul că Triboi a restituit integral prejudiciul, şi-a recunoscut vinovăţia, s-a căit sincer, indicând metodele de săvârşire a infracţiunii.

Procurorul Dorin Compan a declarat după şedinţa de judecată că amenda este cea mai blândă pedeapsă prevăzută pentru aceste cazuri de Codul Penal al RM având în vedere circumstanţele că inculpatul a încheiat cu reprezentanţii acuzării un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi a restituit în bugetul de stat prejudiciul de 2,5 milioane de lei MD.

De asemenea, Valeriu Triboi a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de 5 ani. În opinia procurorului Dorin Compan, acesta fiind scopul principal al acuzării: “de a înlătura persoana de la activităţile publice şi nu de a umple închisorile cu deţinuţi. Pedeapsa punitivă nu-şi pune doar scopul izolării persoanei de societate. Noi considerăm că pedeapsa respectivă şi-a atins scopul.”

De menţionat că Valeriu Triboi nu a fost prezent la şedinţă pe durata procesului. Fostul viceministru al Economiei a fost cercetat penal în arest la domiciliu.

Reţinut pe 31 martie, Triboi a fost judecat pentru că a achiziţiont abuziv un imobil al societăţii de stat Moldtelecom şi a obligat o altă întreprindere de stat, Furnizarea Energiei Electrice Nord, să-l repare şi să-l închirieze.

Notabil este faptul că după ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, Triboi este al doilea fost demnitar de rang înalt care scapă de pedeapsa cu închisoarea printr-o acord cu procurorii de recunoaştere a vinovăţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe