Gălăgie ieftină în ţara lui copy-paste

Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta
Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
22.07.2013

România se sufocă sub nori de dezinformare şi de non-ştiri. Oriunde butonezi telecomanda, declaraţii, para-declaraţii, Ponta spune, Băsescu contra-spune, X-ulică comentează, DNA-ul anchetează, toată lumea "-ază" ceva. Şi pe fundalul cântecului (de lebădă, oare?) al politicienilor şi al falselor realităţi fabricate înspre intoxicarea presei, românul e profund intoxicat.

Ponta spune

Premierul televiziunilor, l-a numit Ion Cristoiu pe Ponta, şi nu fără temei. Ponta spune, Ponta este peste tot, şi tot ce mişcă'n ţara asta, râul ramul, tva-ul la pâine, accidentele (accidentul, ferească să avem mai multe), bacalaureatul, nimic nu scapă atenţiei dumnealui.

Ponta spune că Băsescu nu mai este preşedinte, că Hayssam a venit din Siria cu avionul, nu călare pe un cal înaripat, că Fenechiu este un tip eminamente bun de pus pe rană, că este foarte bine să se asculte cartelele telefonice ale cetăţenilor, că nu se teme de dosare penale, că profesorii şpăgari merită băgaţi la închisoare, că justiţia e abuzivă, comunistă etc. Nimic nu scăpă comentariilor dumnealui.

Trăim în ţara lui copy-paste

Ne indignam în anii 90 când lumea ne numea ţară bananieră. Acum nu se mai indignează nimeni când alunecăm pe panta superficialităţii politice şi suntem transformati în ţara lui copy-paste.

La începutul verii, prospăt absolvit de acuzaţia de plagiat, premierul promitea în presă că vom avea un bac cinstit, cu camere de luat vederi, supraveghere etc. dar tace mâlc acum când Comisia Europeană lasă executivul român corigent.

Nu am trecut examenul de maturitate pentru următorul exerciţiu financiar european. Comisia Europeana îi cere României refacerea, până în toamnă, a draftulului de Acord de parteneriat pentru atragerea fondurilor europene trimis de executiv la Bruxelles pe 6 iunie a.c., cu doar jumătate de an înainte de începerea exerciţiului financiar 2014 - 2020, în care România va avea la dispoziţie 39,9 miliarde de euro de la UE.

Motivele respingerii? În esenţă, documentul suferă de imaturitate politică, lipsă de strategie şi este, pe alocuri şi anume în punctele esenţiale, un fel de copy-paste.

”În general, capitolele par să fi fost construite prin compilarea unor surse diverse de informaţii şi declaraţii slab fundamentate, fără consistenţă sau reflecţie strategică", afirmă reprezentatii Consiliului European, conform site-ului cursdeguvernare.ro ce a publicat in exclusivitate analiza Bruxellesului la proiectul Romaniei pentru fondurile 2014-2020. Cităm:

Observaţiile funcţionarilor de la Bruxelles se îndreaptă în primul rând împotriva capitolului dedicat ”Analizei disparităţilor, nevoilor de dezvoltare şi a potenţialului de creştere.

Analiza Comisiei relevă că, în loc să-şi ancoreze proiectul de Acord în analize tematice, Guvernul României a copiat efectiv documentaţia europeană, în speţă recomandările specifice de ţară (CSR – country specific recommendations).

Copy/paste după CSR-uri, neancorat în analiza tematică (Copy/paste of CSRs, not anchored in the thematic analysis)” – se arată în analiza Comisiei Europene.

Concluzia este tristă. Experţii europeni afirmă că Guvernul României nu a învăţat nimic din lecţiile eşecului implementării programelor europene pe durata exerciţiului financiar 2007-2013, când guvernanţii nu au reuşit să absoarbă decât 15% din banii europeni ce i-au fost alocaţi.

Documentul care ar fi trebuit să prezinte strategia Ministerului Fondurilor Europene, "nu reuşeşte să îndeplinească nici măcar standardele de principiu ale Acordului de parteneriat pentru absorbţia banilor în proiecte". În concluzie, urmează a fi refăcut.

Interimatul de la CFR

Traian Băsescu cere ca Ponta, în calitate de ministru interimar la Transporturi să îşi asume răspunderea politică în continuare pentru privatizarea CFR, începută de fostul ministru Fenechiu.

"Nu aş vrea să îl aud pe Ponta să spună că - 'a fost Silaghi, nu eu'. Aş vrea să îl ajut să rămână consecvent”, îl ironizează Băsescu pe premier.

Fostul ministru al transporturilor, Relu Fenechiu, care a gestionat procesul de privatizare a CFR Marfă a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru fraudă, într-un dosar DNA, motiv pentru care a fost obligat să renunţe la fotoliul ministerial. Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român, care a câştigat licitaţia pentru pachetul majoritar al CFR Marfă, este cercetat de DIICOT pentru evaziune fiscală şi privatizarea frauduloasă a companiei TVM (Transbordare Vagoane Marfă), precum şi pentru implicare în activităţi de crimă organizată. Silaghi, la randul lui, a fost anchetat de Agenţia Naţională de Integritate şi, ulterior, de Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru nereguli constatate în declararea veniturilor realizate în perioada 7 mai 2012-15 octombrie 2012, cât a fost ministru la Transporturi.

Cam aşa arată situaţia pe care trebuie să o gestioneze premierul în acest moment. La care se adaugă recentele informaţii conform cărora Gruia nu are banii necesari derulării investiţiilor promise la CFR Marfă şi aleargă pe la bănci pentru a se împrumuta.

Victor Ponta, acuzat că a fost de acord să schimbe datele privatizării CFR Marfă chiar în timpul desfăşurării procesului de vânzare a companiei, aprobând ştergerea datoriilor CFR prin convertirea acestora în acţiuni ale statului, pierde meciul pe care a încercat să îl joace cu Băsescu. Tentativa de a îl numi pe Silaghi ministru, pentru a-l pune pe acesta să scoată din foc castanele privatizării CFR a eşuat lamentabil. Pe fundalul unui alt scandal.

Rambo şi cai înaripaţi sau cui ii este frică de venirea lui Omar Hayssam

Aducerea lui Hayssam în ţară, nu se ştie cum şi de către cine, îi readuce mingea la fileu premierului terfelit în meciul perdant al CFR. "Preşedintelui îi este frică de aducerea lui Omar Hayssam.", afirmă Ponta, în replică la declaraţia preşedintelui care susţine ca Omar Hayssam a ajuns în ţară ca urmare a unei operaţiuni neautorizate pe teritoriul altei ţări.

Rămâne de văzut ce mai zice Ponta pentru ca nimeni să nu mai aibă timp şi creier să-şi amintească că suntem ascultaţi şi spionaţi, că avem corupţie endemică, politicieni băgaţi în şpagă până peste cap şi că trăim fără să ştim cu adevărat ce se întîmplă, pe câţi bani vindem ce a rămas din hoitul României

Omar Haysam nu a venit pe un cal înaripat in ţară, comentează premierul în stilul care l-a consacrat. "Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreţi filme politice proaste care să vă insulte inteligenţa, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau poveşti cu Rambo care salvează oameni din cine ştie ce loc", a afirmat Ponta.

Dincolo de eternul pingpong cu insulte între premier şi preşedinte, aducerea lui Hayssam este incomodă. În special pentru PSD, al cărui finanţator era pe vremuri.

"Capturarea şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam după evadarea sa de acum şapte ani redeschide un dosar cu conexiuni care se întind de la lumea subterană a interlopilor, până la cel mai înalt nivel. Interlopul sirian era urmărit pentru trafic ilegal cu armament şi pare să fi orchestrat răpirea jurnaliştilor români în Irak, în 2005, însă, pe parcursul anchetei, a devenit clar că soluţia răpirii era la Bucureşti.

S-a spus că o treime din banii pentru răscumpărare ar fi dispărut, că serviciile secrete ar fi ştiut dinainte de intenţiile sirianului, că ar fi fost o reglare de conturi între politicianul PSD, tatăl jurnalistei răpite, şi Hayssam. Oricum, politica şi justiţia românească par să nu fi avut pentru Omar Hayssam niciun secret. Din mărturiile fostului procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, cel care s-a ocupat de acest caz, preşedintele Băsescu, identificat de procuror drept „profesorul” invocat în interceptările telefonice al lui Hayssam, ar fi fost complice prin tăcere sau chiar implicare directă în evadarea „printre berbecuţi” a sirianului. Nu-i vorbă că fostul procuror însuşi are nişte schelete în dulap şi nu ştim cine vorbeşte: el sau ele? De partea cealaltă, Hayssam are mai multe detonatoare, toate amorsate, şi toţi se aşteaptă ca aducerea lui să distrugă reputaţia multora, care nu s-au pus la adăpostul serviciilor secrete. N-ar fi singurul care-şi scoate bombele la plimbare." comentează Europa Liberă întoarcerea lui Omar Hayssam.

De comentat, o comentează şi Sorin Roşca Stănescu: "Omar Hayssam a fost răpit din Siria de SIE sau SRI." Problema este că acest tip de operaţiuni nu pot fi întreprinse fără aprobarea preşedintelui ţării, ori, de ce ar fi aprobat Băsescu aducerea în ţară a unui interlop ale cărui declaraţii l-ar putea incrimina? Pare a nu avea absolut nici un sens.

Dincolo de maniera clovnerească a declaraţiilor sale, Ponta afirmă că ştie de unde şi cum a fost adus Hayssam, dacă negarea unei negaţii echivalează cu o afirmaţie în acest context. "Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam".

Dar de ce a fost adus Hayssam şi de ce chiar acum, Ponta nu spune, totul se pierde în derizoriul războiului mediatic preşedinte-premier. Aducerea lui Hayssam rămâne la fel de misterioasă ca şi fuga lui din ţară de acum 7 ani.

Române, fii atent că eşti înregistrat

Şi dacă veni vorba de Omar Hayssam, tot terorismul, de fapt prevenirea lui este şi motivul pe care şeful executivului lui copy-paste îl invocă în spijinul legiferării iniţiativei de înregistrare a cartelelor telefonice pre-paid, ceea ce le-ar permite serviciilor secrete o mai rapidă monitorizare a lor.

Decizia înregistrării cartelelor telefonice pre-plătite a fost aprobată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din august anul trecut, informează premierul la un an după acel eveniment. Decizia ar fi fost luată, spune premierul, imediat după incidentul cu bombă de la bulgari.

Singurul lucru care ne-a ferit până acum de ascultare (oare?) este faptul că sunt prea multe cartele pre-plătite în această ţară, peste 10.000.000. şi a fost greu de pus la punct metodologia, procedura etc. pentru înregistrarea şi ascultarea lor. Dar să nu disperăm, ni se pregăteşte o propunere legislativă care va fi supusă dezbaterii parlamentare, dacă totul merge bine, în toamna acestui an.

Propunerea de înregistrare a cartelelor preplătite vine de la deputatulul PNL Sebastian Ghiţă, mogul al presei româneşti. Dânsul, realizând acest teribil vid în legislaţia românească care ar putea fi exploatat de terorişti, cere ca nimeni să nu mai poată cumpăra cartele telefonice preplătite fără a da operatorului CNP-ul personal. Astfel încât dacă există suspiciuni de folosire a cartelei în scopuri conexe terorismului sau pentru infracţionalitate, posesorul cartelei să poată fi cât mai operativ identificat.

Pasul următor este monitorizarea internetului ca nu cumva, se teme Ghiţă, reţelele de proxenetism si prostituţie, cităm "să se mute din discoteca de la Mizil pe Facebook". Sprijinit de Ponta, patronul România TV, Sebastian Ghiţă, vrea PRISM de România şi asta cât mai operativ.

Reacţiile publice au fost minore la acest eveniment. Românul s-a obişnuit să fie nu poet, ci ascultat. De SRI, de NSA, de KGB, nu contează, în fatalismul nostru mioritic suntem indiferenţi cine şi cum atentează la demnitatea noastră de om.

Sezon de vacanţe

Între timp, evenimentele îşi văd de cursul lor cel ne-firesc. Omar Haysam a ajuns la penitenciarul cu regim de maximă siguranţa Rahova, loc cu bună reputaţie unde şi Adrian Nastase a prestat doi ani.

Despre Fenechiu, nu ştim unde o să presteze, tot la Rahova, la maximă securitate, sau la Jilava, unde Becali se luptă pentru detenţie în regim deschis? Pâna una alta Fenechiu prestează la guvern, unde îi oferă consultanţă lui Ponta, la Ministerul Transporturilor, pentru privatizarea CFR.

Ne povestea un coleg, recent întors în ţară din vacanţă, că a văzut pe plajele din Santorini, un român cu un tricou galben pe care scria mare FREE GIGI! Dorinţa de dreptate a românilor devine un fapt internaţional.

Rămâne de văzut ce iepure mai scot din pălărie politicienii, ce mai zice Ponta pentru ca nimeni să nu mai aibă timp şi creier să-şi amintească că suntem ascultaţi şi spionaţi, că avem corupţie endemică, politicieni băgaţi în şpagă până peste cap şi că trăim fără să ştim cu adevărat ce se întîmplă, pe câţi bani vindem ce a rămas din hoitul României, cât ne dăunează Roşia Montană, gazele de şist, redevenţele păguboase Petrom, CET-urile vândute la fier vechi etc căci lista poate continua la nesfărşit.

Suntem orbiţi de scandaluri în ţara lui copy paste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor