Garanţii cer instanţei din Londra să oprească plata cauţiunii lui Assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, vorbind de la balconul ambasadei Ecuadorului, 19 august Londra (Rosie Hallam / Getty Images)
Epoch Times România
04.10.2012

Nouă persoane care au pus garanţii de cauţiune pentru Julian Assange, au susţinut miercuri în faţa instanţei că ei nu ar mai trebui să fie obligate să plătească după ce fondatorul wikileaks a căutat refugiu în ambasada ecuadoriană din Londra, potrivit unui raport Reuters.

Assange a fost arestat în baza unui mandat de extrădare şi este căutat în Suedia pentru a fi interogat în legătură cu acuzaţiile de viol şi agresiune sexuală intentate de două foste voluntare de la Wikileaks, site-ul care nemulţumit Statele Unite prin publicarea a mii de cabluri diplomatice americane în 2010.

El neagă acuzaţiile şi spune că a făcut sex cu consimţământul femeilor. El susţine că se teme că dacă este extrădat în Suedia, el ar putea fi transferat ulterior în Statele Unite, unde s-ar putea confrunta cu acuzaţii penale pedepsite cu moartea.

Assange a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune atunci când a intrat în ambasada ecuadoriană în iunie, la scurt timp după ce s-au epuizat opţiunile legale pentru evitarea extrădării în Suedia.

În următoarele zile, un judecător va pronunţa o hotărâre în care se va menţiona dacă garanţiile pentru cauţiune, depuse atunci când Assange a fost eliberat din detenţie în decembrie 2010, trebuie să fie colectate.

Ecuadorul i-a acordat azil lui Assange, dar el rămâne în cadrul ambasadei, iar Marea Britanie susţine că va fi arestat dacă părăseşte incinta.

Cazul a produs tensiuni în relaţiile dintre Marea Britanie şi Ecuador. Secretarul britanic de externe William Hague s-a întâlnit luna trecută cu omologul său din Ecuador pentru a-i spune că legea extrădării din Marea Britanie include "ample măsuri de protecţie a drepturilor omului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor