Marea Britanie şi Ecuadorul nu reuşesc să ajungă la o înţelegere privind soarta lui Assange

Ministrul britanic de externe, William Hague. (BEN STANSALL / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.09.2012

Miniştrii de externe din Marea Britanie şi Ecuador s-au întâlnit, dar nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la soarta fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care rămâne ascuns în ambasada Ecuadorului din Londra, potrivit unui raport VOA.

William Hague din Marea Britanie şi Ricardo Patino din Ecuador au vorbit joi pe marginea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, discutând soarta lui Assange. Guvernul britanic a afirmat într-o declaraţie că ambii miniştrii s-au angajat să găsească o soluţie diplomatică în această problemă şi sunt dispuşi să se întâlnească din nou.

Assange s-a adăpostit în ambasada ecuadoriană din Londra din 19 iunie. Ecuadorul i-a acordat azil, dar poliţia britanică urmăreşte să-l aresteze dacă va păşi în afară misiunii. Assange este căutat în Suedia pentru acuzaţii privind infracţiuni sexuale.

Assange şi susţinătorii săi se tem că Suedia îl va extrăda în Statele Unite, unde va fi judecat pentru publicarea unor documente militare şi cabluri diplomatice americane secrete pe site-ul său, WikiLeaks.

Miercuri seara, Assange s-a adresat unui grup de delegaţi ONU printr-o legătură video, acuzându-l pe preşedintele american Barack Obama că sprijină libertatea de exprimare în recentele revolte arabe, dar "persecută" în acelaşi timp WikiLeaks, pentru că a publicat documente secrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor