Gazprom şi Eni au decis să construiască sectorul de nord al South Stream înaintea celui de sud

Logoul companiei ruse Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Compania rusă Gazprom şi şi cea italiană Eni au convenit să construiască tronsonul de nord al gazoductului South Stream înaintea celui sudic, a declarat şeful Eni, Paolo Scaroni, citat de Interfax.

Sectorul de nord va traversa Bulgaria, Serbia şi Austria, iar cel de sud Marea Adriatică, până în Italia.

Tronsonul submarin al gazoductului va traversa Marea Neagră de la staţia de compresie Ruskaia, pe coasta Rusiei, până pe coasta Bulgariei. Această secţiune va avea o lungime de circa 900 de kilometri şi va fi construită la o adâncime maximă de circa doi kilometri.

Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrală şi de Est pe sub Marea Neagră.

Gazoductul va costa 15,5 miliarde de euro, dar întâmpină unele dificultăţi şi unii observatori sunt de părere că lansarea sa a fost o încercare de contracarare a proiectului european Nabucco.

Lucrările de construcţie urmează să înceapă în decembrie, iar primele livrări sunt programate pentru sfârşitul lui 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie