Germania cere un nou sistem financiar european care să excludă SUA

Iranul să fie mărul discordiei care strică relaţiile dintre SUA şi Uniunea Europeană?
Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Thomas Trutschel/Getty Images)

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut Europei să creeze un nou sistem pentru tranzacţii financiare din care să fie exclusă SUA, în condiţiile în care administraţia preşedintelui american Donald Trump ameninţă cu sancţiuni împotriva companiilor europene care continuă să facă afaceri cu Iranul.

Maas a făcut o sugestie provocatoare într-un articol de opinie scris pentru ziarul german de afaceri Handelsblatt. El a afirmat: “Acolo unde SUA trece peste linia roşie, noi, europenii, trebuie să contrabalansăm.

“Prin urmare, este esenţial să întărim autonomia europeană prin crearea unor canale de plată independente de SUA, crearea unui Fond Monetar European şi construirea unui sistem SWIFT independent”.

Sistemul SWIFT este o masivă reţea de mesagerie folosită de bănci şi alte instituţii financiare pentru realizarea de tranzacţii, plăţi şi alte operaţiuni.

Un sistem european independent va face companiile europene mai puţin vulnerabile în faţa sancţiunilor SUA, dar probabil va provoca neplăceri pentru administraţia Trump.

Trump a ameninţat că va sancţiona companiile care vor continua să facă afaceri cu Iranul după reintroducerea de sancţiuni economice americane ca răspuns la programul nuclear controversat al ţării.

Sancţiunile au fost reimpuse după ce SUA s-a retras în luna mai din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi care prevedea restricţionarea semnificativă a activităţilor nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Totuşi, preşedintele Trump a criticat faptul că Iranul continuă să îşi dezvolte rachetele balistice şi să susţină grupuri teroriste în Orientul Mijlociu.

În 7 august, Trump a precizat pe Twitter: “Toţi cei care fac afaceri cu Iranul nu vor mai face afaceri cu SUA”.

Prima rundă de sancţiuni a liderului american împotriva Iranului a fost reimpusă la începutul acestei luni, în timp ce a doua rundă va intra în vigoare în luna noiembrie.

Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China, care au semnat la rândul lor acel acord, continuă să îl susţină.

Când Washingtonul şi-a anunţat retragerea din acord, Londra, Parisul şi Berlinul au publicat o declaraţie comună în care şi-au exprimat “regretul şi îngrijorarea”.

Maas a comentat situaţia în articolul din Handelsblatt, afirmând: “Răul se află în o mie de detalii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe