Germania şi Franţa organizează o întâlnire fără precedent a cabinetului pentru a asigura motorul UE

Macron şi Scholz nu reuşesc să se inţeleagă
Emmanuel Macron în video-conferinţă cu Olaf Scholz
Emmanuel Macron în video-conferinţă cu Olaf Scholz (Captură ecran)
D.B.
09.10.2023

Membri ai guvernelor Franţei şi Germaniei încep luni, la Hamburg, o intâlnire de două zile, fără precedent, în încercarea de a reaşeza relaţiile dintre cele mai mari două puteri ale Uniunii Europene, pe fondul unei serii de dezacorduri privind politica energetică, industrială şi de apărare, potrivit Reuters.

Motorul franco-german care a condus politica UE timp de decenii s-a dovedit ruginit în ultima vreme, deşi este mai necesar ca niciodată, având în vedere multitudinea de crize cu care se confruntă blocul comunitar, afirmă analiştii şi parlamentarii.

Europa se confruntă cu o migraţie nereglementată, în creştere, cu tranziţia către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, cu războiul din Ucraina, cu o schimbare în relaţia cu principalul partener comercial, China, şi acum şi cu conflictul din Orientul Mijlociu.

"Relaţia franco-germană şi, prin urmare, Europa, nu se ridică la înălţimea provocărilor cu care ne confruntăm în prezent", a declarat Jacob Ross de la Consiliul German pentru Relaţii Externe.

Una dintre probleme este faptul că preşedintele francez Emmanuel Macron se consideră succesorul natural al fostului cancelar Angela Merkel la conducerea Europei şi a adoptat poziţii ferme la Bruxelles, unele contrare intereselor germane, a spus el.

În ceea ce priveşte partea germană, invazia rusă în Ucraina a determinat Berlinul să se concentreze mai mult pe alianţa transatlantică cu principalul său partener de securitate, Statele Unite - posibil în detrimentul relaţiei sale cu Franţa.

Lipsa de chimie între carismaticul Macron şi tăcutul cancelar german Olaf Scholz a făcut, de asemenea, mai dificilă rezolvarea divergenţelor dintre cele două guverne, spun legislatorii şi diplomaţii.

"Macron şi Scholz sunt pur şi simplu personalităţi foarte diferite", a declarat Anton Hofreiter, preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german şi membru al Verzilor.

Actualul punct major de dispută dintre cele două ţări este reforma UE în domeniul energiei electrice, Germania şi alte câteva state UE făcând presiuni pentru reguli mai stricte privind susţinerea de către stat a preţurilor energiei electrice, care ar afecta industria franceză.

Ambele guverne îşi minimalizează în public diferenţele.

"În cele din urmă, scopul relaţiilor bilaterale este de a depăşi diferenţele - acesta este nucleul UE", a declarat un membru al cabinetului francez, sub rezerva anonimatului.

Retragerea de două zile din oraşul portuar nordic Hamburg, unde Scholz a fost primar între 2011 şi 2018, are ca scop să pună relaţia pe o nouă bază, mai degrabă decât să producă iniţiative politice concrete.

Exerciţiul informal de consolidare a echipei este în conformitate cu tradiţia germană de a organiza "Klausur" sau retrageri de cabinet.

Miza este mare, a declarat Detlef Seif, unul dintre cei mai importanţi deputaţi ai Uniunii Creştin-Democrate germane în domeniul afacerilor europene.

"Dacă amândoi decid să îşi urmărească doar propriile interese, atunci nu numai că vor pierde amândoi, ci şi UE, care nu este atât de puternică şi stabilă pe cât ar trebui să fie", a declarat el pentru Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor