Germania va înăspri regulile pentru firmele dependente puternic de China

Miliţieni chinezi în Shanghai, China
Miliţieni chinezi în Shanghai, China (Hu Chengwei/Getty Images)
Ana Ion
20.11.2022

Ministerul de Externe al Germaniei intenţionează să înăsprească regulile pentru companiile profund expuse la China, obligându-le să dezvăluie mai multe informaţii şi, eventual, să efectueze teste de stres pentru riscurile geopolitice, potrivit unui proiect de document confidenţial consultat de Reuters.

Măsurile propuse fac parte dintr-o nouă strategie de afaceri faţă de China, elaborată de guvernul cancelarului Olaf Scholz, care încearcă să îşi reducă dependenţa de superputerea economică din Asia.

"Scopul este de a schimba structura de stimulare pentru companiile germane cu instrumente ale economiei de piaţă, astfel încât reducerea dependenţei de exporturi să fie mai atractivă", se arată în document, care evidenţiază industriile chimică şi auto.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a refuzat să comenteze.

Proiectul, redactat de Ministerul de Externe condus de Annalena Baerbock , membră a Partidului Verde, trebuie încă să fie aprobat de alte ministere. O decizie finală cu privire la strategia pentru China este aşteptată la începutul anului viitor

Legăturile comerciale profunde leagă cele mai mari economii din Asia şi Europa, expansiunea rapidă a Chinei şi cererea de maşini şi utilaje ale Germaniei alimentând propria creştere în ultimele două decenii. În 2016, China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Cu toate acestea, relaţia a fost supusă unei examinări atente de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, care a dus la sfârşitul unei relaţii energetice de un deceniu cu Moscova şi a determinat numeroase companii să renunţe la afacerile lor locale.

"Nu trebuie să facem din nou această greşeală. Aceasta este responsabilitatea politicienilor şi a companiilor", se arată în document.

Printre măsurile prezentate în documentul de 65 de pagini, dintre care unele au fost deja raportate, se numără o înăsprire a normelor pentru firmele active în China, pentru a se asigura că riscurile geopolitice sunt luate în considerare.

"Ne propunem să obligăm companiile expuse în mod special la China să specifice şi să rezume evoluţiile şi cifrele relevante legate de China, de exemplu sub forma unei obligaţii de notificare separate, pe baza cerinţelor de publicare existente", se arată în document.

"Pe această bază, vom evalua dacă societăţile afectate ar trebui să efectueze periodic teste de stres pentru a identifica riscurile specifice Chinei într-un stadiu incipient şi pentru a lua măsuri corective."

Garanţiile de investiţii se vor confrunta cu o examinare mai amănunţită pentru a ţine cont de impactul asupra mediului, de standardele sociale şi de muncă şi pentru a evita munca forţată în lanţul de aprovizionare, se arată în document. Pentru a evita riscurile de grup, garanţiile de investiţii ar trebui să fie limitate la 3 miliarde de euro pe companie şi pe ţară, a adăugat documentul.

De asemenea, guvernul intenţionează să înăsprească garanţiile pentru creditele la export pentru a evita transferul nedorit de tehnologie, în special tehnologiile sensibile cu dublă utilizare şi cele care pot fi utilizate pentru supraveghere şi represiune, se arată în document.

Noua strategie, promovată cu insistenţă de Verzii din coaliţia condusă de social-democratul Scholz, dar care include şi Partidul Liberal Democrat, pro-business, marchează o îndepărtare de politicile Berlinului sub conducerea fostului cancelar conservator Angela Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor